Αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Στο 4,8% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο, με βάση τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Τα στοιχεία για το τρίμηνο έως τον Αύγουστο τοποθετούσαν την ανεργία στο 4,5%.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις 314.000 απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν το μεγάλο αριθμό των απολύσεων στην προετοιμασία των εργοδοτών για την προαναγγελθείσα κατάργηση του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Τελικά το πρόγραμμα παρατάθηκε την τελευταία στιγμή έως τα τέλη Μαρτίου 2021, λόγω του δεύτερου lockdown.

Ο αριθμός των πολιτών που επισήμως προσδιορίζονται ως άνεργοι αυξήθηκε κατά 243.000 στο τρίμηνο έως το Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 1,62 εκατομμύρια. Πρόκειται για η μεγαλύτερη αντίστοιχη αύξηση από το 2009.

Τα στοιχεία του ONS για τον Οκτώβριο, εξάλλου, δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε μισθολόγιο εταιρειών έχει μειωθεί κατά 782.000 από το Μάρτιο και μετά.

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας πρόβλεψε ότι η ανεργία στη χώρα θα φτάσει στο 7,75% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν δηλαδή τερματιστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας, το οποίο προβλέπει την καταβολή από το κράτος του 80% του μισθού περίπου 10 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας.

Αντιδρώντας στα νεότερα στοιχεία ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι «υπογραμμίζουν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: skai.gr