Κλείσιμο

Αύξησε τα επιτόκια η Ιαπωνία

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι αυξάνει το βασικό της δανειστικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%, εξέλιξη η οποία επέδρασε θετικά, τόσο στην κεφαλαιαγορά του Τόκιο, όσο και ως προς το εθνικό νόμισμα της χώρας, όπως μεταδίδει από την ιαπωνική πρωτεύουσα το πρακτορείο Ρόϊτερς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, άρχισε να ενισχύεται η ισοτιμία του γεν, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ, ενώ ο δείκτης Νικέϊ, του χρηματιστηρίου του Τόκιο, κάλυψε τις απώλειες που κατέγραφε μέχρι εκείνη την ώρα και επανήλθε σε ανοδική τροχιά.

Από την πλευρά τους, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς οι ειδικοί εμφανίζονταν διχασμένοι ως προς την απόφαση που θα έπαιρναν οι θεματοφύλακες της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, κατά 0,25%, τον περασμένο Ιούλιο. Τότε είχε αλλάξει την πολιτική της των μηδενικών επιτοκίων εν όψει - όπως ανακοινώθηκε - της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr