Κλείσιμο

Ασφαλιστικό: Εβδομάδα κινητοποιήσεων

Κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα η σύγκρουση μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης.

Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Άλλωστε, τη Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τα 154 ταμεία που υπάρχουν σήμερα θα συγχωνευθούν σε 6 οργανισμούς κύριας ασφάλισης, 5 επικουρικής και σε 3 ταμεία πρόνοιας.

Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας με στόχο να προσεγγίσουν το ανώτατο όριο των 65 ετών.

Επομένως, όσοι εργάζονται 35 χρόνια θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 αντί στα 55, ενώ χωρίς όριο ηλικίας θα συνταξιοδοτούνται όσοι εργάζονται 40 χρόνια.

Τις μεγαλύτερες αλλαγές πάντως θα βιώσουν οι γυναίκες καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του εργασιακού βίου των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια ορίζοντας ως ελάχιστο όριο εξόδου από την εργασία το 60ο έτος.

Ως αντιστάθμισμα θα αυξηθεί ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης από τα 4,5 χρόνια που είναι σήμερα, στα 6 για 3 παιδιά, ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα ασφάλισης στο ΙΚΑ για ένα χρόνο μετά τη γέννα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα θεσπίσει αντικίνητρα για όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Υπολογίζεται ότι πέντε χρόνια λιγότερης εργασίας θα οδηγούν σε απώλεια εισοδήματος κατά 40%.

Οι μόνοι ωφελημένοι από τις αλλαγές των ορίων θα είναι οι αγρότες, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση στα όρια, από τα 65 που είναι σήμερα στα 62, ενώ οι διατάξεις υποστήριξης της μητρότητας θα ισχύουν και για τις αγρότισσες.
Πηγή: skai.gr