Συνταξιούχοι: Έρχεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης

Μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων αναμένεται να εξαγγείλει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα δεν θα πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά ένα είδος σύνταξης που θα δοθεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

«Βουνά» οι φάκελοι των συνταξιούχων


Αποκαρδιωτική εικόνα στα υπόγεια του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν «πλημμυρίσει» από κούτες με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρέθηκε με την κάμερα του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Αυτιάς.

Στο κτίριο του ΕΦΚΑ υπάρχουν «βουνά» με φακέλους από πολλές περιοχές της χώρας. Σε κάθε κούτα υπάρχουν τουλάχιστον 7 τεράστιοι φάκελοι με στοιχεία συνταξιούχων και χαρτιά. Αν είχαν ψηφιοποιηθεί θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία για τις περίπου 450.000 εκκρεμείς συντάξεις. 
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αυτοψίας βρέθηκε ακόμη και φάκελος από το 2015. Υπάλληλος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι έψαχνε μέσα στο υπόγειο ένα χαρτί επί 25 ημέρες και όταν το βρήκε και επικοινώνησε με τον υποψήφιο συνταξιούχο έμαθε ότι είχε πεθάνει.   

Κάθε εκκαθάριση φακέλου χρειάζεται ατελείωτες ώρες δουλειάς από εργαζόμενους και πολλές επικοινωνίες προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν επαρκούσαν, καθώς άλλοι πήραν σύνταξη και άλλοι μετακινήθηκαν. 

Πληροφορία του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι 86 υπάλληλοι που ήταν σε άλλες υπηρεσίες μεταφέρθηκαν σήμερα στον ΕΦΚΑ για να βοηθήσουν να βγουν οι συντάξεις.