Οι αγορές πιέζουν την Ιταλία εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Σημαντικές πιέσεις δέχονται λίγο μετά την έναρξη των σημερινών συναλλαγών τα ομόλογα και οι μετοχές της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας, εν μέσω φόβων για πολιτικές αναταραχές στις δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Πτωτικά κινείται και το ευρώ.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει χειροτερέψει κατά 50 μονάδες βάσης, με το «ψαλίδι» (spread) σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου εν τω μεταξύ υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει γνωστή η στελέχωση της τεχνοκρατικής κυβέρνησης υπό τον Κάρλο Κοταρέλι.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 πέφτει κατά άνω του 2,7%, ενώ και ο 10ετής τίτλος υποχωρεί, με την απόδοσή του να αυξάνεται κατά 14 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία βρίσκεται στην δίνη πολιτικής κρίσης, με επαναληπτικές εκλογές να αναμένονται το αργότερο μετά το καλοκαίρι, αφότου ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα μπλόκαρε την πρόθεση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας να διορίσουν ευρω-σκεπτκιστή οικονομολόγο στην θέση του υπουργού Οικονομικών.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με ψήφο μομφής από την αριστερά την προσεχή Παρασκευή, ενώ δέχεται πιέσεις και από δυνάμεις του κέντρου να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι εξελίξεις στην τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχουν χτυπήσει το κοινό νόμισμα, το οποίο αποδυναμώνεται απότομα, κατά περισσότερο από 0,4% έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 1,154 δολάρια, πέφτοντας κάτω από το φράγμα των 1,16 δολαρίων για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία