Κλείσιμο

Η Bankia βυθίζει την Ισπανία σε νέο οικονομικό αδιέξοδο

Πτώση της τάξεως του 27% σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της ισπανικής Bankia, έπειτα από νέα οικονομική ενίσχυση 19 δισ. ευρώ που ζήτησε η τράπεζα από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Το ποσό που κατέληξε να ζητάει τελικά η τράπεζα είναι υψηλότερο από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά, γεγονός που ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει υγιές.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, σε σχέση με το γερμανικό, διαμορφώνεται σήμερα στο 5,5%, το υψηλότερο που καταγράφει η χώρα από την δημιουργία της νομισματικής ένωσης.

Εν μέσω των δυσμενών εξελίξεωνν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο πρωθυπουργός, Μάριον Ραχόι, παραδέχτηκε σήμερα την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» στην οποία έχει επέλθει η χώρα του.

«Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για το σύνολο της Ευρωζώνης, γεγονός που ανεβάζει τα speads ορισμένων χωρών σε πολύ υψηλά επίπεδα», εξηγεί ο κ. Ραχόι.

«Θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να στέλναμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο να διαβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξει διάλυση του ευρώ», προσθέτει ο ισπανός πρωθυπουργός, σε μία δήλωση την οποία πολλοί ερμηνεύουν ως ένα κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αρχίσει να αγοράζει το χρέος χωρών που δεν μπορούν πλέον να απευθυνθούν εύκολα στην αγορά.
Πηγή: skai.gr