«Σκοτσέζικο ντους» στις αγορές

"Σκοτσέζικο ντους" θύμισαν οι κεφαλαιαγορές την Τρίτη καθώς αδυνατούσαν να σταθεροποιηθούν σε θετικό πρόσημο. Πάντως, αυτή την ώρα στις περισσότερες μεγάλες αγορές καταγράφεται άνοδος.

Οι έντονες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's και την κλιμάκωση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη, στρέφουν τους επενδυτές στο καταφύγιο των commodities όπως ο χρυσός, με την τιμή της ουγκιάς να έχει σημειώσει άνοδο.

Στο κλίμα αυτό, σε θετικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Περιόρισε σημαντικά της απώλειες η Φρανκφούρτη ωστόσο καταγράφει ακόμη πτώση, ενώ στο "πράσινο" βρίσκεται πάλι η αγορά του Λονδίνου. Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,19% υπερσκελίζοντας ελαφρά το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων (1000,13 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 112,9 εκατ. ευρώ.

Ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια, αν και προς το τέλος των συνεδριάσεων οι απώλειες επίσης περιορίστηκαν. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,7%, περιορίζοντας τις απώλειες άνω του 4% που έφτασε να καταγράφει ενδοσυνεδριακά, χάρη στη αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών.

Με άνοδο σε όλους τους βασικούς δείκτες άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα μεγάλη πτώση στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας. Η προσοχή θα στραφεί την Τρίτη στη συνεδρίαση της Federal Reserve και στο κατά πόσο θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.
Πηγή: skai.gr