Αρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου

Αρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου

Aνοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στη διάρκεια της ημέρας η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,019%, ωστόσο στη συνέχεια περιορισμένες ρευστοποιήσεις οδήγησαν την απόδοση του τίτλου στο 0,033%.

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την «ποσόστωση» που έχει θέσει η ΕΚΤ για την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 33 δισ. ευρω. Από την άλλη πλευρά το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί αγγίζει τα 53 δισ. ευρω.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 247 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 122 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,62% από 0,68 χθες έναντι -0,56% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18% από 1,24% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1875 δολ. Από το επίπεδο των 1,1862 δολ που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1868 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ