Απρόσμενο ανοδικό ξέσπασμα

Διάχυτη ήταν για μία ακόμα ημέρα η νευρικότητα στα διεθνή Χρηματιστήρια, ενώ το ΧΑΑ  σε ένα απρόσμενο ανοδικό ξέσπασμα έκλεισε με κέρδη 4.04%, με πρωταγωνιστή της κούρσας ανόδου τη μετοχή της Εθνικής που σημείωσε κέρδη 13,6%. Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη για νέα μείωση των επιτοκίων με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτός από αυτό της Φρανκφούρτης, το οποίο έκλεισε με άνοδο εξαιτίας της θεαματικής ανόδου που σημείωσε η μετοχή της Volkswagen.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,79% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC με πτώση 3,96%. Αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,91%.

Επίσης, με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν 4,11% και 3,96%, αντίστοιχα.

• Με πτώση έκλεισε και το αμερικανικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών. Ο γενικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 2,42%, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με απώλειες 2,97%.

Τέλος, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,2452, ενώ η υποχώρηση των τιμών του
Προς νέα μείωση επιτοκίων;

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά την προσεχή συνεδρίαση της Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου.

src=/upload_files/Image/Grafika
• • • • • •

Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Τρισέ φέρεται να υποστήριξε ότι η απόφαση της Τράπεζας θα εξαρτηθεί από τα προσεχή στοιχεία και θα είναι συνδεδεμένη με την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 3,75% από 4,25%, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν το κόστος δανεισμού.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εκτίμησε ότι η αναταραχή στις αγορές θα αρχίσει να ομαλοποιείται σε ένα περίπου χρόνο. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων για να υποχωρήσει όπως είπε το κόστος δανεισμού.

Ενδεχόμενο αλλαγών στον προϋπολογισμό

Εισηγήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και για διεύρυνση όσων δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις 7 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, υπό επεξεργασία βρίσκεται ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων για την προστασία των ελληνικών θέσεων εργασίας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους σύντομα θα ανακοινωθεί η τελική πρόταση και συγκεκριμένα μέτρα για να γίνει πιο αποτελεσματικό το δίχτυ προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως η κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή και συνεχώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις. Η κρίση συνεχίζεται. Αφορά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχει ευθεία ανταπόκριση στους Έλληνες, σημείωσε και τόνισε πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στοχεύουν κυρίως στην εξασφάλιση της ρευστότητας ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάθε πολίτης να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.
Πηγή: skai.gr