Αποκατάσταση της «τραυματισμένης» αξιοπιστίας

Τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να καταθέσει τον Ιανουάριο η χώρα μας στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ecofin, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επανακατακτηθεί και να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα. Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ο υπουργός, «η ανεξαρτητοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα τόσο στο Συμβούλιο Eurogroup, όσο και στο Συμβούλιο Ecofin, προσπάθησε να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη -από την αναμενόμενη- ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Ανέφερε, ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το διπλάσιο απ΄ αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Όπως τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου, «η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Πηγή: skai.gr