Κλείσιμο

Αποφασίζει το ΔΣ του ΔΝΤ για το νέο δάνειο

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει επίσημα την προοπτική νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παρά τις ενστάσεις που θα εγείρουν συγκεκριμένες χώρες, θα γίνει αποδεκτή η εισήγηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ για την παροχή 28 δις ευρώ, ποσό που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 18 επιπλέον δις, καθώς 10 δις από το πρώτο δάνειο που ακυρώθηκε είχαν εγκριθεί αλλά δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ.

Η υιοθέτηση του νέου προγράμματος, που θα είναι τετραετές και όχι τριετές, όπως ήταν η μέχρι τώρα καταστατική πρακτική, καθίσταται δυνατή μετά τη χθεσινή σχετική απόφαση του ΔΣ να κάνει δεκτή τη μετατροπή της διαδικασίας του μακροπρόθεσμου δανείου (extended fund facility), που θα δοθεί στην Ελλάδα, από τριετή σε τετραετή.

Επικρίσεις για τις αλλαγές

Η χρονική επέκταση του προγράμματος προκάλεσε αντιδράσεις. Αρκετοί εκπρόσωποι ήγειραν ενστάσεις με το επιχείρημα ότι οι εξαιρέσεις για την Ελλάδα εγκυμονούν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν «αρνητικό προηγούμενο» με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, σε περιπτώσεις που το ΔΣ ενδεχομένως δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση κάποιας άλλης χώρας που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο, όλα τα μέλη του ΔΣ επέκριναν την πολύ περιορισμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας κλήθηκαν να εξετάσουν και να εγκρίνουν την αλλαγή που απαιτείται στο πλαίσιο του καταστατικού ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Οι εκπρόσωποι φιλικά προσκείμενων χωρών υποστήριξαν ότι πρόκειται για «καλή αλλαγή» που μόνο οφέλη θα αποφέρει, καθώς θα λειτουργήσει υποβοηθητικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες στο μέλλον.

Ο αντίλογος των εκπροσώπων χωρών που δεν συμφωνούν επικεντρώθηκε στην επισήμανση ότι πρόκειται για μια πρακτική που υιοθετείται αποκλειστικά και μόνο για να βοηθηθεί μια συγκεκριμένη χώρα, η οποία μάλιστα είναι μέλος της ευρωζώνης και υπογράμμισαν ότι οι κινήσεις αυτές πλήττουν την αξιοπιστία του Ταμείου.

Χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιρλανδία υποστήριξαν ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ΔΝΤ παραβιάζει τους κανόνες του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός μεμονωμένου μέλους και συγκεκριμένα της Ελλάδας.

Παρά τη νέα αντιπαράθεση, τελικά όλες οι χώρες υπερψήφισαν την αλλαγή, που άλλωστε αφορούσε ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη τον Μάιο του 2010 να δοθεί στην Ελλάδα πολλαπλάσια χρηματοδότηση από αυτή που της αναλογούσε.

Εάν, όπως αναμένεται, εγκριθεί σήμερα το νέο πρόγραμμα, ως τη Δευτέρα θα έχει εκταμιευθεί η πρώτη από τις συνολικά 16 ισόποσες δόσεις του ΔΝΤ, ύψους 1,65 δις η καθεμία.
Πηγή: skai.gr