Κλείσιμο

Αποφασισμένοι Μέρκελ – Σαρκοζί

Κοινή επιστολή στην τσεχική προεδρία εν όψει της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που αρχίζει την Τετάρτη, απέστειλαν η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος.

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν «αποφασισμένοι» να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο, και ζητούν από τις κοινοτικές χώρες να δεσμευθούν στην πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για να διασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή μείωση των ελλειμμάτων τους.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν ακόμα πραγματικές μεταρρυθμίσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ παράλληλα αντιστέκονται στις αμερικανικές πιέσεις να ρίξουν κι άλλα χρήματα στην χοάνη της κρίσης, πριν ακόμη δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των όσων έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα.

Επίσης, η γαλλογερμανική ηγεσία αναφέρεται στους «φορολογικούς παραδείσους» -έναν από τους επιδιωκόμενους στόχους από το G20 - που θα πρέπει να καταγραφούν επίσημα και να τους επιβληθούν ποινές στη περίπτωση που συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα προς το σύνολο των άλλων κρατών.

Τέλος, εκφράζουν την επιθυμία τους να πάρει η Ένωση μέχρι τον Ιούνιο μέτρα για την προστασία και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα, και υπογραμμίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από τα υπερβολικά ελλείμματα τους, τα οποία οφείλουν να μειώσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους, όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το ταχύτερο δυνατόν.
Πηγή: skai.gr