Απόφαση - νίκη για τους καταναλωτές

Mία απόφαση που θεωρείται νίκη για τους καταναλωτές. Η Microsoft υποχρεούται να αποκαλύπτει εταιρικά μυστικά σε ανταγωνιστές της.

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την εταιρία ένοχη για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά. Η Microsoft θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και μπορεί η Microsoft να είναι σε θέση να πληρώσει αγόγγυστα το πρόστιμο, όμως οι επιχειρηματικές επιπτώσεις θα είναι μάλλον πιο δύσπεπτες.

Ήταν μια δύσκολη δικαστική μάχη, που κράτησε εννέα χρόνια για τη Microsoft, όμως η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδότησε μια αποφασιστική νίκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Microsoft υποχρεούται πλέον να αποκαλύπτει τα εταιρικά μυστικά στους ανταγωνιστές της. Αυτό σημαίνει ότι άλλες εταιρίες θα μπορούν να αναπτύσσουν προϊόντα συμβατά με τα προγράμματα της Microsoft.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κολοσσός του λογισμικού έθετε φραγμούς στα περιθώρια επιλογής των καταναλωτών, ενσωματώνοντας ακόμη και το δικό του πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής στα Windows, τα οποία χρησιμοποιούνται στο 95% των προσωπικών υπολογιστών.

Τώρα η Μicrosoft θα πρέπει να επιλέγει πιο προσεκτικά τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνει στο λογισμικό της.

"Επιδίωξή μας είναι η διαφάνεια και η ενδυνάμωση των δεσμών μας με άλλες εταιρίες. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι μόλις της περασμένη εβδομάδα συνήψαμε συμφωνία με την Sun Microsystems, και λίγο νωρίτερα είχαμε συνάψει συμφωνία με τη Novel. Δύο από τις εταιρίες που είχαν υπάρξει αντίπαλοί μας σε αυτή την υπόθεση".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Microsoft έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της.

"Και θα ήθελα να το θέσω ξεκάθαρα, κυρίες και κύριοι. Υπάρχει μια εταιρία που θα πρέπει να αλλάξει την παράνομη συμπεριφορά της, κατόπιν της δικαστικής απόφασης. Και αυτή η εταιρία είναι η Μάικροσοφτ. Έτσι, άλλες εταιρίες θα επωφεληθούν, καθώς θα τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στο πεδίο του ανταγωνισμού και προς όφελος του καταναλωτή".

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα λογισμικά. Όμως πόσο σφοδρό είναι το πλήγμα για τη Μicrosoft; Με μηνιαία κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η εταιρία δεν θα δυσκολευθεί να καταβάλει το πρόστιμο και τα έξοδα της δικης. Όμως θα πρέπει να αλλάξει τις επιχειρηματικές της μεθόδους. Αν και οι ειδικοί είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η Μicrosoft θα ασκήσει έφεση.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Βασιλική Κοτζιά)