Αποδείξεις για έκπτωση φόρου

Αποδείξεις για έκπτωση φόρου
Οι αποδείξεις δαπανών από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και από μπαρ προστίθενται στη λίστα αυτών που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να έχουν έκπτωση φόρου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι δαπάνες που κάνουν οι φορολογούμενοι σε εστιατόρια και κυλικεία πλοίων, μαζί με αυτές που αφορούν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, όπως προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα διάταξη, η οποία προβλέπει την αναπροσαρμογή του ελάχιστου κόστους οικοδομών, το οποίο λαμβάνεται υπόψη κατά την ανέγερση οικοδομών με αυτεπιστασία. Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους οικοδομών στις περιπτώσεις αυτές θα λαμβάνονται υπόψη:

• Οι τιμές εκκίνησης κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη κόστους κατασκευής κτιρίων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.

• Οι συντελεστές αναγωγής των βοηθητικών χώρων των διαφόρων κατηγοριών οικοδομών σε κύριους χώρους αυτών.

• Οι συντελεστές αυξομοίωσης των τιμών εκκίνησης για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως μέγεθος, ποιότητα και αριθμός όψεων.

• Οι πίνακες των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επιμέρους εργασιών στο συνολικό κόστος.

Εκτός από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους για να έχουν έκπτωση από το εισόδημά τους, που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη:

• Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

• Κίνητρα και μειωμένα πρόστιμα έως 80% για την εθελοντική συμμόρφωση των φορολογουμένων.

• Ευνοϊκές ρυθμίσεις για νέους επιτηδευματίες, στους οποίους τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος.

• Κίνητρα στους φορολογούμενους που συμβάλλουν στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς κατά τους φορολογικούς ελέγχους.

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας οικονομίας του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη ΝΔ, αλλά επικοινωνιακό και μόνο τέχνασμα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

"Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την ανικανότητα, την αποτυχία και τη φτώχεια των προτάσεων της κυβέρνησης, που αποδεικνύεται ανέτοιμη και σε αυτό το θέμα", καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr