Απάντηση Κοντοπυράκη σε δημοσίευμα της Wall Street Journal για αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ

Τη δυσαρέσκειά του για το άρθρο της «Wall Street Journal», της 4ης Οκτωβρίου, με τίτλο «Ελληνικά κόλπα», «το οποίο γελοιοποιεί μια επιστημονική εργασία για την οποία δούλεψαν πολλοί επιστήμονες για διάστημα άνω των δύο ετών», εκφράζει ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Εμμ.Κοντοπυράκης σε επιστολή-απάντησή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Η Eurostat απαίτησε τη συμπερίληψη των παράνομων δραστηριοτήτων στα νέα δεδομένα».
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Eurostat, τα κράτη-μέλη οφείλουν να αναθεωρούν το έτος βάσης των εθνικών τους λογαριασμών τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Για το λόγο αυτό, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 μια μείζονα αναθεώρηση, με έτος βάσης το 2000. Αυτή η αναθεώρηση ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και τα αποτελέσματα της εγκρίθηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν όλες οι κατάλληλες ενημερώσεις τροποποιήσεις, συμπεριλήψεις νέων πηγών δεδομένων και άλλες αναγκαίες βελτιώσεις. Συμπεριλήφθηκαν έντεκα νέες πηγές δεδομένων στην αναθεώρησή, από εκτιμήσεις για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ως μια διαρθρωτική έρευνα επιχειρήσεων για το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό τομέα και την τουριστική βιομηχανία. «Είναι γεγονός ότι μια εκ των έντεκα κατηγοριών αφορούσε παράνομες δραστηριότητες, όπως η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων. Θα ήθελα, ωστόσο, να παρατηρήσω ότι το Στατιστικό Γραφείο της ΕΕ (Eurostat), ζήτησε τη διενέργεια της έρευνας για τις παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότησε πλήρως. Η Eurostat, επίσης, απαίτησε να συμπεριλάβουμε τη συγκεκριμένη έρευνα στην αναθεώρησή μας», τονίζει ο κ. Κοντοπυράκης.
"Το σύνολο της αναθεώρησης κατέληξε σε αύξηση 25,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτή η αύξηση δεν ήταν απροσδόκητη, αν λάβετε υπόψη ότι η προηγούμενη αναθεώρηση έλαβε χώρα το 1994 με έτος βάσης το 1988. Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική οικονομία από τότε μέχρι σήμερα. Η έρευνα για τις παράνομες δραστηριότητες -το μοναδικό κομμάτι της αναθεώρησης στο οποίο αναφέρθηκε το άρθρο σας- αφορά μόνο το 0,7% της αύξησης του ΑΕΠ», καταλήγει ο ΓΓ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα φαίνεται να επανασυνδέθηκε με το αρχαίο παρελθόν της και να εφηύρε μια μαγική φόρμουλα για την οικονομική ανάπτυξη», αναφερόμενη στην αναθεώρηση του ΑΕΠ με συμπερίληψη πλέον σε αυτό και παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr