Αντιπαράθεση για ΟΤΕ

Αντιπαράθεση για την υποχρέωση του ΟΤΕ να παρέχει τις υποδομές του σε ιδιώτες παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου του οργανισμού Παναγή Βουρλούμη και του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νικήτα Αλεξανδρίδη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Βουρλούμης διαμαρτυρήθηκε για "παρεμβάσεις" της ΕΕΤΤ που υποχρεώνουν τον ΟΤΕ να παρέχει τις υποδομές του στους ανταγωνιστές του "κάτω του κόστους", ενώ ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε ότι "οι υποδομές που πρέπει να παρέχει ο ΟΤΕ, δεν είναι του οργανισμού αλλά των Ελλήνων πολιτών".

Η ρύθμιση είχε κάποια λογική για ένα διάστημα, ώστε να δημιουργηθεί αγορά, και "να βοηθήσουμε κάποια παιδάκια να μεγαλώσουν" είπε ο κ. Βουρλούμης και συνέχισε:

"Βλέπουμε όμως την Orascom, που είναι μεγαλύτερη από τον ΟΤΕ και που είναι συνεταίρος με τη ΔΕΗ, να υπολογίζει ότι θα αγοράζει υποδομές του ΟΤΕ κάτω από το κόστος. "Θα δουλεύει ο ΟΤΕ για τους Αιγύπτιους μετόχους"; αναρωτήθηκε ο κ. Βουρλούμης.

Σε γραπτή εισήγησή του, μάλιστα, ο κ. Βουρλούμης αναφέρει ότι "η ύπαρξη σχεδόν 20 περιθωριακών παρόχων σε μία μικρή αγορά που δεν χωρά πάνω από τρεις σοβαρές εταιρίες δημιουργεί αφόρητη πίεση πάνω στην ΕΕΤΤ να αναγκάζει τον ΟΤΕ να τους συντηρεί, παρέχοντάς τους την υποδομή του κάτω του κόστους, σε τιμές που εκείνη αποφασίζει αυθαίρετα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά κόστη του ΟΤΕ.

Οι παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ μειώνουν, συχνά μέχρι εξαφανίσεως, την απόδοση των επενδύσεων σε υποδομές του ΟΤΕ".

Αφού σημειώνει ότι "ο μόνος οργανισμός που είναι σε θέση να μειώσει γρήγορα το χάσμα (της ευρυζωνικότητας) με την Ευρώπη είναι ο ΟΤΕ", ο κ.Βουρλούμης τονίζει ότι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕΤΤ "είναι η διαρκής μείωση της αξίας του Οργανισμού και η διαμοίραση του εταιρικού του πλεονάσματος κατά τρόπο αυθαίρετο σε άλλους εκτός των μετόχων του".

Κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕΤΤ ότι "υπερβαίνει τα όρια της ως διοίκηση και επεμβαίνει ανοικτά στην διοίκηση του Οργανισμού δίκην μετόχου, μια πρακτική που εγείρει ερωτήματα συνταγματικής νομιμοποίησης, την στιγμή που ουσιαστικά απαλλοτριώνει την περιουσία των μετόχων".

Ο κ. Αλεξανδρίδης χαρακτήρισε υπερβολές τα περί συντάγματος και δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις βασίζονται στο κοινοτικό δίκαιο και ότι η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ΕΕΤΤ να τις εφαρμόσει. "Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σιγουρευτούμε ότι ο ΟΤΕ τηρεί τις υποχρεώσεις του για άνοιγμα των υποδομών του στους εναλλακτικούς παρόχους, όσο κι αν φωνάζει", είπε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι υποδομές, που πρέπει να παρέχει ο ΟΤΕ, δεν είναι του οργανισμού αλλά των πολιτών.

Όσο για την είσοδο της Orascom στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, ο κ. Αλεξανδρίδης είπε ότι ο ΟΤΕ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος για να αντιμετωπίσει τους Αιγύπτιους, τους Γερμανούς ή όποιους άλλους. "Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Δεν είναι εις βάρος του ΟΤΕ.

Η πίεση θα κάνει καλό στον οργανισμό", προέβλεψε ο κ. Αλεξανδρίδης. Υποστήριξε, τέλος, ότι ο ΟΤΕ δεν αναγκάζεται να πουλήσει κάτω του κόστους. "Είναι υποχρεωμένος να δίνει στο κόστος. Όχι κάτω του κόστους", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βουρλούμης χαρακτήρισε "πρωτοφανές" το λεχθέν από τον κ. Αλεξανδρίδη για την κυριότητα των υποδομών του ΟΤΕ: "Ποιος τις συντηρεί, ποιος τις τοποθετεί, τι πούλησε το κράτος όταν μετοχοποίησε τον οργανισμό; Εάν δεν είναι του ΟΤΕ, τίνος είναι;", αναρωτήθηκε ο κ. Βουρλούμης και πρόσθεσε: "Αυτό αποκαλύπτει τι είναι από πίσω. Μια φιλοσοφία ότι πάμε για δήμευση του ΟΤΕ".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα στον ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης επισήμανε ότι μετά την εθελούσια έξοδο εργαζομένων του Οργανισμού, η απόδοσή του υπολείπεται ακόμα κατά οκτώ μονάδες του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. "Κάθε ρυθμιστικό χτύπημα που τρώμε, μας κατεβάζει πιο πολύ στην αποδοτικότητά μας.

Εάν δεν είναι δικές μας οι υποδομές, τότε μπορούμε να τις χαρίσουμε στο Πανελλήνιο. Γιατί όχι; Θα τις πάρουν τσάμπα", είπε ο κ. Βουρλούμης.

"Μη το λέτε τόσο έντονα, διότι είστε υποχρεωμένοι από το νόμο να τις δώσετε κοστοστρεφώς", σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης, με τον κ. Βουρλούμη να υποστηρίζει ότι τα κόστη που υποβάλλει ο ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ, "υφίστανται εγχειρήσεις", αναγκάζοντας τον Οργανισμό να πουλά κάτω του κόστους.
Πηγή: skai.gr