Αντιμέτωπο με «σημαντική ύφεση» το Ηνωμένο Βασίλειο

Αντιμέτωπο με «σημαντική ύφεση» το Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

ντιμέτωπο με μία «σημαντική ύφεση» είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται για τη χειρότερη αντίστοιχη δημοσιοοικονομική επίδοση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, χρονιά που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόνο το Μάρτιο η μείωση του ΑΕΠ έφτασε το 5,8%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από τότε που τηρούνται στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ κατά 25% για το τρέχον δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω πανδημίας και συνολική απώλεια 14% του ΑΕΠ φέτος.

Ο κ. Σούνακ, εξάλλου, απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της Daily Telegraph που αποκαλύπτει πως η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για το κόστος της πανδημίας θα ανέλθει σε περίπου 300 δισεκατομμύρια λίρες έως το τέλος του έτους.

Επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο από το υπουργείο η εφημερίδα προσθέτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ως πιθανό σενάριο για την κάλυψη αυτού του κόστους μια επιστροφή στη λιτότητα με πάγωμα δαπανών και πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ως δεύτερο σενάριο την αύξηση φόρων.

Επίσης φέρονται να εξετάζονται η επιβολή ενός τέλους υπέρ του εθνικού συστήματος υγείας NHS, νέοι «πράσινοι» φόροι για το περιβάλλον, αυξήσεις στους φόρους για τις επιχειρήσεις ή αλλαγές στις φοροελαφρύνσεις για τις συντάξεις.

Πηγή: skai.gr