Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια leader στις εξαγωγές

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια leader στις εξαγωγές

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικός είναι και ο δείκτης αύξησης από χρονιά σε χρονιά, αφού οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού το 2019 αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η συμβολή στον πρωτογεννή τομέα παραγωγής

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, με παρουσία 40 χρόνων στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα ζωικής παραγωγής λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Η ελληνική κάλυψη στην Ευρώπη
H ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 60% της παραγωγής της Ε.Ε. και κοντά στο 30% της παραγωγής των Μεσογειακών ειδών, ενώ το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της Ελλάδας σε αγροτικά προϊόντα. 

Το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια και το 37% από την αλιεία.

 

Άνθιση παρουσιάζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
 

Τα κύρια είδη εκτροφής είναι  τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα όστρακα που αποτελούν το 85% και το 15% αντίστοιχα του συνολικού όγκου παραγωγής. Μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε το 2019 σε 120.500 τόνους αξίας  545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη.

 

Ο ρόλος του COVID-19 και πως επηρέασε η πανδημία

Ο COVID-19 επηρέασε και τον συγκεκριμένο κλάδο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή την επόμενη διετία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού το 2019 αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - 86.568 τόνους. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ε.Ε. και το 7% σε 17 τρίτες χώρες. Τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας.

Το 2020 εκτιμάται πως η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού θα κυμανθεί στους 117.000 τόνους.

 

Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό και οι βασικοί Ευρωπαίοι καταναλωτές
 

Ως προς τον ανταγωνισμό  από τις  τρίτες χώρες, η Τουρκία παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας αφού η παραγωγή και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν για άλλη μια χρονιά δημιουργώντας έντονη πίεση στις τιμές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 41% των εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού, ενώ η Ισπανία έχει παγιωθεί ως η 2η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς απορροφά το 17,8% της Ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 21% των συνολικών εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. 

Την 3η θέση καταλαμβάνει η Γαλλία, μια χώρα που το ψάρι και κατ' επέκταση τα θαλασσινα αποτελούν βασικό συστατικό για την παραδοσιακή κουζίνα. Το ποσοστό που απορροφά είναι το 9,2% της Ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη πως σε έναν σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, η χώρα μας έχει ένα ρόλο κλειδί ανταγωνίζοντας μεγαλύτερες χώρες τόσο σε πληθυσμό όσο και σε ανάγκες. (Πηγή η Ετήσια Έκθεση ΣΕΘ 2019)

 

Ο ρόλος και ο στόχος της ΕΛΟΠΥ για την προώθηση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Κεντρικός στόχος της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), η οποία  αποτελείται από 23 Μέλη και εκπροσωπεί το 80% της εγχώριας παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, είναι να προωθήσει την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και διεθνώς και να κάνει το ελληνικό ψάρι  ένα κυρίαρχο brand, το οποίο ξεχωρίζει ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά μέσω της συλλογικής σήμανσης Fish from Greece - η οποία αποτελεί τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας  για  τους  αγοραστές σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η ποιότητα του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται και διασφαλίζεται από το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece, ιδιοκτησίας της ΕΛΟΠΥ.  

Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι, μαγιάτικο, κρανιός και φαγκρί) παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι ολόφρεσκα. 

Σκεφτείτε μόνο ότι αλιεύονται κατά παραγγελία και φτάνουν στα χέρια του καταναλωτή μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους.

 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ψάρια