Ανησυχούν οι Τουρκοκύπριοι με την πτώση της τουρκικής λίρας

Ο κατήφορος της τουρκικής οικονομίας προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία των κατεχόμενων της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό καθεστώς μελετά τρόπους για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. 

Ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «μελετούμε ακόμα και ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της συναλλαγματικής απώλειας της τουρκικής λίρας, μεταξύ των οποίων να περάσουμε σε διαφορετικό νόμισμα, να σταθεροποιήσουμε την ισοτιμία».

Όπως σημείωσε, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, «όταν ετοιμαζόταν στα τέλη του 2017 ο προϋπολογισμός του 2018 τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Τώρα με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας αντιμετωπίζονται δυσκολίες στο ετήσιο πρωτόκολλο (συμφωνία με την Τουρκία για τον προϋπολογισμό)».

Για αυτό το λόγο υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Τουρκία, σημείωσε ο Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις με ειδικούς, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί συνδρομή και από το εξωτερικό. Από τη πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι η κατάσταση μάλλον θα χειροτερεύσει. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Κύπρος