Κλείσιμο

Ανησυχία για την πραγματική οικονομία

Ολοκληρώθηκαν στην Πράγα οι εργασίες του Εκοφίν το οποίο υιοθέτησε την έκθεση της επιτροπής υψηλού επιπέδου για την Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.
Αποφασίστηκε η επιτροπή αυτή να αποτελέσει τη βάση για την βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μετά τη σύνοδο ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε ότι όλοι σχεδόν οι δείκτες δείχνουν μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη.

Τόνισε ότι η σημαντικότερη πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αύξησης της ροής των πιστώσεων.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, οι προβλέψεις για το Μάιο αναμένεται να είναι χειρότερες από αυτές του περασμένου Ιανουαρίου. Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ άλλων προβλέπονται χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλότερα ελλείμματα

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα πρέπει η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να γίνει με ταχύτερα βήματα και να προχωρήσει η εποπτεία ιδρυμάτων που λειτουργούν διασυνοριακά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα στο ECOFIN και ότι διαπίστωσε θετικό κλίμα για τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση, τα οποία είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, είπε ότι με τον τρόπο αυτό τονώνονται οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων και διατηρούνται θέσεις εργασίας.
Πηγή: skai.gr