Ανησυχία για την ελληνική οικονομία

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εξέφρασαν, μετά το Γιούρογκρουπ, στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρισέ.

Στη συνάντησή τους με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών μίλησαν για απόλυτη διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά "το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία".

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι ζήτησαν απο τον κ. Παπακωνσταντίνου άμεσα μέτρα για την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση τοποθετούσε στο 6% εφέτος ενώ ο νέος υπουργός Οικονομίας το τοποθετεί γύρω στο 12 με 13%.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επίτροπος Αλμούνια δήλωσε ότι το έλλειμμα, φέτος, στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερο από το στόχο του 3,7%, για τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην χώρα μας για να το μειώσει στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες περιορίστηκαν στη δήλωση ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εκφράστηκε ανησυχία και για την οικονομία της ευρωζώνης, κυρίως λόγο της μεγάλης πτώσης της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μάλιστα, ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι χρόνια και διαχρονικά και δεν μπορούμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί" επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Διονύσης Χιώνης.
Πηγή: skai.gr