Ανάπτυξη της οικονομίας στο 8,5% προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι- Οι φοροελαφρύνσεις και τα ορόσημα

Συνεχίζονται οι προβλέψεις για εντυπωσιακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μετά τη Moody’s  ένας ακόμη επενδυτικός οίκος προβλέπει υψηλές πτήσεις του ΑΕΠ σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων του προϋπολογισμού, με τον υπουργό Οικονομικών να μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για νέο γύρο φοροελαφρύνσεων εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια.

Αν και ο πήχης της ανάπτυξης τέθηκε από την κυβέρνηση στο 5,9%, οι οίκοι αξιολόγησης πλειοδοτούν ο ένας μετά τον άλλον ανεβάζοντας ολοένα και ψηλότερα τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η UBS προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,9%, ενώ η Capital Economics ανεβάζει τον πήχη στο 8,5%. 

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι η ανάπτυξη ανέβει από το 6% στο 8,5%, τότε δημιουργείται ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, καθώς υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια. 

Το πρώτο ορόσημο είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου. Τότε αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέση μείωση 8%, ενώ «τρέχει» και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου. 

Το δεύτερο ορόσημο  έρχεται στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα υποδείξει τα «συστατικά» της ανάπτυξης και κατά πόσο αυτά έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά που θα περάσουν όχι μόνο στο 2022, αλλά θα ανοίξουν τον δρόμο και για το 2023. Τότε λοιπόν, θα κριθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και οι μόνιμες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. 

Στο μεταξύ, η ανεργία κατέγραψε χαμηλό δεκαετίας, διαμορφούμενη τον Ιούλιο του 2021 στο 14,2%, ενώ η απασχόληση σημείωσε ρεκόρ με πάνω από 4 εκατ. για πρώτη φορά από το 2010. 

Τέλος, μπαίνει μπροστά ο νέος γύρος πληρωμών των αναδρομικών από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε 170.000-200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ποσά έως 1.000 ευρώ.  

Πηγή: skai.gr