Ανάπτυξη αλλά με πιο χαμηλές πτήσεις το δεύτερο τρίμηνο

Ανάπτυξη αλλά με σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τις αρχές του έτους πέτυχε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,8%, δηλαδή 0,7 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον ρυθμό που είχε καταγραφεί τους πρώτους τρείς μήνες της χρονιάς. Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο για ανάπτυξη 2% στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται πως ήταν η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αντίθετα, αρνητικό πρόσημο παρατηρήθηκε στις επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,4% σε βάθος δωδεκαμήνου.

Πρόκειται για το έκτο συναπτό τρίμηνο θετικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, γεγονός που φανερώνει ότι η ανάκαμψη παγιώνεται.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν η οικονομία έχει την δυναμική να συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ειδικά εάν στηρίζεται πρωτίστως στην κατανάλωση και με δεδομένη την υποχρέωση της χώρας να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν επίσης ενίσχυση της ευρύτερης εμπορικής δραστηριότητας, με την τόνωση των εξαγωγών να υπερκαλύπτει την αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,3%.
Πηγή: skai.gr