Τροχαία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και πότε

Σε συγκεκριμένα οδικά τμήματα σε περιοχές των Δήμων Μεγαρέων, Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Αθηναίων λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση - παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

Κλείσιμο

Ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022 για την Ελλάδα εκτιμά η Κομισιόν

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού εκ νέου ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της υποστηρικτικής για την οικονομία δημοσιονομικής πολιτικής. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων να αναμένεται να στηρίξει μία σταδιακή επάνοδο των τουριστών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μετά την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να έχει μειωθεί 10% το 2020.

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει σχετικά περιορισμένος. Οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 καταγράφουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022.

Η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού. Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.

Πάολο Τζεντιλόνι: Σταδιακή και εν συνεχεία πιο γρήγορη ανάκαμψη για την Ελλάδα το 2021 και 2022  

Η Ελλάδα αναμένεται να έχει σταδιακή και εν συνεχεία πιο γρήγορη ανάκαμψη το 2021 και το 2022, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων.

«Ξέρουμε ότι η Ελλάδα δέχτηκε σοβαρή συρρίκνωση το 2020, όπως και άλλες χώρες όπου ορισμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Στην περίπτωση της Ελλάδας τόσο ο τουρισμός όσο και οι ταξιδιωτική βιομηχανία είναι πολύ ισχυροί τομείς σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι και υπογράμμισε ότι «στις προβλέψεις μας βλέπουμε μία σταδιακή και στη συνέχεια πιο γρήγορη ανάκαμψη το 2021 και το 2022». «Θα συζητήσουμε σύντομα την ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και πιστεύω ότι οι ελληνικές Αρχές είναι πλήρως δεσμευμένες να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, για να αποφύγουν συνέπειες στο κοινωνικό επίπεδο αυτής της κρίσης» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη γενική εικόνα της ΕΕ και της ευρωζώνης, η οικονομική κατάσταση τον χειμώνα παραμένει δύσκολη επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ .« Από το φθινόπωρο, πολλά κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή ή έχουν αυστηροποιήσει περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στην αναζωπύρωση κρουσμάτων και, πιο πρόσφατα, στην εξάπλωση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού» ανέφερε ο Πάολο Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι «αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα. Αλλά, φυσικά, επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα - αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι την άνοιξη του περασμένου έτους».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση στα κράτη μέλη κάτι που έχει να κάνει όπως εξήγησε με τις διαφορές στη δομή κάθε οικονομίας. «Αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τον δυνητικά πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο του NextGenerationEU, επειδή δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γι’ αυτό» ανέφερε.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι τις πρώτες εβδομάδες του 2021, οι έρευνες συνέχισαν να δείχνουν απογοητευτική οικονομική δραστηριότητα διευκρινίζοντας ότι πέρα από το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται.

Γιώργος Φελίδης