Ανακατατάξεις στην αγορά γάλακτος

Κάτω από το ένα ευρώ θα πωλούν στο εξής οι αρτοποιοί της Αττικής το φρέσκο γάλα, αλλά και φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού της εταιρίας ΑΓΝΟ, μετά τη συμφωνία της συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών - Προαστίων - Περιχώρων με τη γαλακτοβιομηχανία να πωλεί το φρέσκο γάλα της σε τιμή έως 0,89 ευρώ το λίτρο, όταν σήμερα η συνήθης τιμή είναι περίπου 1,40 ευρώ. Η Συντεχνία επισημαίνει ότι τα μέλη της μπορούν να πωλούν το γάλα ακόμη φθηνότερα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στον τομέα του γάλακτος. Το ίδιο ισχύει και για τους φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού της ίδια εταιρείας, οι οποίοι θα πωλούνται στα αρτοποιεία μέχρι 1 ευρώ το λίτρο.
Nα σημειωθεί ότι η συμφωνία της ΑΓΝΟ, η οποία θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2007, έρχεται ως απάντηση στα σούπερ μάρκετ που τον τελευταίο καιρό διαθέτουν στην αγορά παστεριωμένο γάλα ιδιωτικής ετικέτας σε τιμή κάτω του ενός ευρώ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών, Ανδρέας Χρήστου, τόνισε ότι το ποσοστό κέρδους παραμένει το ίδιο. Πρόσθεσε ότι είχαν έρθει σε επαφή και με άλλες δύο εταιρείες χωρίς καμία ανταπόκριση, καθώς, όπως είπε, «τρέμουν τα σούπερ μάρκετ».
Την ίδια ώρα, την απόκτηση του 21% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, έναντι 15 εκ. ευρώ ανακοίνωσε η εταιρία VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ). Η μεταβίβαση έγινε από τα παιδιά της Μαίρης Χατζάκου, στα οποία είχε παραχωρήσει το ποσοστό των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία. Η ίδια δεν μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές της εφόσον διαφωνούσαν οι υπόλοιποι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, όπως προβλέπει άρθρο του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ.
Πηγή: skai.gr