Ανάγκη μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο

Την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων στο δημόσιο τομέα, επισήμανε ο Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο 6ο τραπεζικό συνέδριο του Εκόνομιστ.

"Ο δημόσιος τομέας, παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, παραμένει ο μεγάλος ασθενής" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης "για να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του δημόσιου χρέους και να προσαρμοσθούμε στην υποχρέωση που έχουμε μαζί με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, για την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από το 2010".

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι είναι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν, πιο απλό, πιο διαφανές, πιο αντικειμενικό και πιο δίκαιο, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες, η δε φορολογία των επιχειρήσεων είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι, εκτός από τους διαγωνισμούς που ήδη δρομολογούνται, όπως είναι αυτοί των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει και τη μερική αποκρατικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Πηγή: skai.gr