Αναδρομικά συντάξεων χηρείας: Ξεκινά η πληρωμή σχεδόν 17 εκατ. ευρώ - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Την τελευταία εκκρεμότητα απέναντι στην ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων αιτία θανάτου (συνταξιούχων χηρείας) κλείνουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγου, μετά από σύσκεψη με το διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστο Χάλαρη και το προεδρείο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. (πρόεδρος: Λαμπρινή Σαμαρά, γραμματέας: Χριστίνα Τσέτουρα, μέλος: Έφη Γκόνα).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ολοκληρώνεται σήμερα η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70% και για 7.444 συντάξεις χηρείας που ήταν εκκρεμείς από τον Αύγουστο του 2019, λόγω ελλείψεων στο λογισμικό, καταβάλλοντας παράλληλα τα αναδρομικά ποσά, που προκύπτουν, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Έτσι, σήμερα, καταβάλλονται στους λογαριασμούς των 7.444 δικαιούχων αναδρομικά ποσά, ύψους 16.994.734,09 ευρώ, που αντιστοιχούν στο ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν αιτήσεις συντάξεων που είχαν υποβληθεί, πριν από τον Μάιο του 2019 και δόθηκαν αργότερα με ποσοστό 50%.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνιμα και κανονικά από το τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου) και κάθε μήνα εφεξής τα προσαυξημένα ποσά με την τακτική καταβολή της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων χηρείας ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και, μετά από εργώδη προσπάθεια του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ, καταβλήθηκαν στις 27/09/2019 τα διορθωμένα ποσά των δικαιούχων που αντιστοιχούν σε 66.323 συντάξεις, λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά τέκνα).

Για τις εν λόγω συντάξεις, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανήλθε στα 208 ευρώ για το τέως ΙΚΑ και στα 290 ευρώ για το Δημόσιο. 'Αλλωστε, την ειδική πρόνοια της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας αποδεικνύει έμπρακτα η επιλογή να ενταχθούν οι μεταβιβάσεις αιτία θανάτου πρώτες στην ψηφιακή απονομή συντάξεων "ΑΤΛΑΣ" από τις 17/4/2020, όπου λαμβάνουν τις συντάξεις τους αυτόματα και άμεσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ