Κλείσιμο

Ακραίες απόψεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Σε ακραίες απόψεις κατέφυγε σήμερα ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο βασικός μέτοχος της ΔΕΛΤΑ επανέφερε τα ξεπερασμένα κλισέ περί δαιμονοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Το ιδιόμορφο καρτέλ του κράτους συναπαρτίζουν οι περίπου 50 δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σαν μονοπώλια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, γονατίζουν τον προϋπολογισμό, διοικούνται από διορισμένα από το κράτος στελέχη και ακολουθούν αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική, δήλωσε ο κ.Δασκαλόπουλος
Το πέρασμα από την κρατικοδίαιτη στην ανταγωνιστική οικονομία ήταν το κεντρικό σύνθημα της σημερινής συνέντευξης τύπου, ενώ τόνισε ότι αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά ευρύτερα των χωρών μελών της ΕΕ
Ο κ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι σήμερα κυριαρχεί καρτέλ εντυπώσεων και όχι ουσίας, την ώρα που επιχειρείται απαξίωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του μοναδικού εγγυητή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ο ίδιος παρατήρησε ότι επιχειρείται συλλήβδην ενοχοποίηση της ιδιωτικής δράσης στα μάτια των καταναλωτών υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος περί προστασίας των επενδυτών είναι και προς το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η Επιτροπή ανταγωνισμού δεν μπορεί να ελέγξει το καρτέλ του κράτους, θέμα το οποίο και θα θέσει στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο κ. Neelie Kroes, η οποία θα παραστεί στο αποψινό Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
Το καρτέλ του κράτους δεν ελέγχεται από κανέναν και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο ίδιος σημείωσε ότι, τα δεκάδες ΝΠΔΔ και οι εκατοντάδες επιτροπές που λειτουργούν στις παρυφές του δημοσίου τομέα απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κριτήριο απόδοσης και ξοδεύουν με ουσιαστικά ανεξέλεγκτο τρόπο τα χρήματα των προϋπολογισμών τους.
Προσέθεσε πως, η κρατική γραφειοκρατία, το πολύπλοκο πλέγμα νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, καθώς κι ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο ως προς την απόδοση ευθυνών καθιστούν τον πολίτη πολλαπλά δέσμιο μιας υδροκέφαλης γραφειοκρατίας. Ένα τέτοιο σύστημα μοιραία δημιουργεί τα γρηγορόσημα και κάθε είδους συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, το 2006 οι δημόσιες επιχειρήσεις φόρτωσαν τον προϋπολογισμό με απαιτήσεις που φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, όταν φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στα 4,7 δις. Ευρώ.
Ο πολυεπίπεδος κρατικός παρεμβατισμός, συνέχισε ο κ. Δασκαλόπουλος, καθορίζει με άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις τις τιμές σε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και δημιουργεί στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς.
Αγγελος Καυκάς
Πηγή: skai.gr