Αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία

Αισιόδοξες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2007 και 2008. Παράλληλα, τα πέντε σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν προς τα άνω την εκτίμησή τους για το ρυθμό με τον οποίο θα "τρέξει" φέτος η ατμομηχανή της Ευρώπης.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι "πέντε σοφοί" εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί, τόσο το 2007 όσο και το 2008, με ρυθμό 2,4%, καθώς περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και την αύξηση κατά 3% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου στη Γερμανία.

Η εαρινή έκθεση των πέντε σημαντικότερων γερμανικών ινστιτούτων κάνει, εξάλλου, λόγο για φετινό ρυθμό 2,4% ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ενώ στην προηγούμενη έκθεση (φθινόπωρο του 2006) είχε διατυπωθεί η εκτίμηση για αύξηση μόλις 1,4% του γερμανικού ΑΕΠ το 2007. Τα ινστιτούτα εκτιμούν, παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα διατηρήσει αυτό το ρυθμό ανάπτυξης και το 2008.

Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τον τομέα των δημοσιονομικών, καθώς η σχετική εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το 2007, στο 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ και για μηδενισμό του, το 2008.

Τα ινστιτούτα εκτιμούν, τέλος, ότι ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη αγορά εργασίας της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 εκατομμύρια, φέτος - για πρώτη φορά από το 2001 - και στα 3,5 εκατομμύρια, το 2008.
Πηγή: skai.gr