Τι θέλει η δερματολόγος να ξέρεις για τη ρετινόλη ως όπλο ενάντια στα μαύρα στίγματα

Παράγωγο της βιταμίνης Α, η ρετινόλη έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για το δέρμα. Μάλιστα, θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές αντιγηραντικές ουσίες ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της ήπιας ακμής. Και σαν να μην ήταν ήδη αρκετά τα παραπάνω, η ρετινόλη βοηθά και στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων.

Γι’ αυτό και μιλήσαμε με τη δερματολόγο και αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Πρακτικά, η ρετινόλη επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση με αποτέλεσμα τα παλιά, φθαρμένα κύτταρα να αντικαθίστανται από νεότερα, πιο υγιή κύτταρα. Επίσης, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου μειώνοντας τις λεπτές ρυτίδες και βελτιώνοντας τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.

Αλλά πώς βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων;

Η Δρ. Μουσάτου εξηγεί ότι καθώς η ρετινόλη εμποδίζει τη συσσώρευση των κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας, βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα των πόρων. Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνει την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων. Για να φύγουν όμως εντελώς τα μαύρα στίγματα χρειάζεται, συνήθως, καθαρισμός στο δερματολόγο. Παρόλα αυτά, η συστηματική χρήση ρετινόλης εξομαλύνει σημαντικά την επιδερμίδας κρατώντας ανοιχτούς τους πόρους ώστε να μην εγκλωβίζουν το σμήγμα.

Η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ηλικίες. Εάν είσαι κάτω από 30, το κύριο όφελος που σου προσφέρει είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη των μαύρων στιγμάτων. Μετά τα 30, όμως, η ρετινόλη ξεδιπλώνει τη μαγεία της για το δέρμα σου. Και αυτό γιατί τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς και τις ισχυρές αντιγηραντικές της ιδιότητες, προλαμβάνοντας και αντιστρέφοντας σημάδια γήρανσης. Όμως, η Δρ. Μουσάτου προειδοποιεί ότι εάν έχεις πολύ ξηρό ή δυσανεκτικό δέρμα είναι καλύτερο να αποφύγεις τη χρήση ρετινόλης καθώς μπορεί να σου προκαλέσει ερεθισμούς.

Εάν είσαι έτοιμη να εντάξεις τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης σου, πρόσεξε τα εξής:

  1. Ξεκίνα από σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα του συστατικού, χρησιμοποιώντας το 2-3 φορές την εβδομάδα το βράδυ.
  2. Απόφυγε τη χρήση ρετινόλης σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας καθώς εάν το δέρμα ερεθιστεί δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο.
  3. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να αυξήσεις τη συχνότητα χρήσης. Για παράδειγμα, μπορείς να τη χρησιμοποιείς κάθε βράδυ ενώ αν το δέρμα σου είναι πιο ανθεκτικό μπορείς να δοκιμάσεις και προϊόντα με μεγαλύτερη συγκέντρωση ρετινόλης.
  4. Έχε στο νου σου ότι το δέρμα σου θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να τη συνηθίσει. Καθώς περνάει ο καιρός, όμως, η επιδερμίδα αποκτά όλο και μεγαλύτερη ανοχή στη χρήση της.

Τέλος, για καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στα μαύρα στίγματα μπορείς να συνδυάσεις τη ρετινόλη με άλλα συστατικά.

Μπορείς να δοκιμάσεις Β υδροξέα, όπως το σαλυκιλικό οξύ, αλλά και Α υδροξέα, όπως το λακτικό και το γλυκολικό οξύ. Μπορείς να βρεις τα συστατικά αυτά σε σαπούνια, λοσιόν και κρέμες ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου. Εάν το δέρμα σου είναι συνηθισμένο στη χρήση ρετινόλης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δυο συστατικά συνδυαστικά. Δηλαδή, ένα βράδυ ρετινόλη και το επόμενο βράδυ γλυκολικό οξύ, εφαρμόζοντας τα εναλλάξ. Καθώς ο κύριος τρόπος απομάκρυνσης των μαύρων στιγμάτων είναι ο καθαρισμός, μια επίσκεψη στο δερματολόγο θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά.

Παράλληλα, για την καλύτερη απομάκρυση νεκρών κυττάρων μπορείς να δοκιμάσεις άλλες θεραπείες μαζί με το δερματολόγο όπως μικροδερμοαπόξεση, ειδικά peelings για την ακμή και οξυγονοθεραπεία με ρετινόλη. Συνδυάζοντας μια εξατομικευμένη αγωγή για καθημερινή χρήση στο σπίτι και θεραπείες στο δερματολόγο θα δεις το δέρμα σου να μεταμορφώνεται καθώς αποχαιρετάς τα μαύρα στίγματα.

Διαβάστε ακόμη:

Food shame: κουλτούρα δίαιτας, αντί μιας κουλτούρας ευτυχίας

Γιατί η άσκηση είναι υπέροχη συνήθεια σύμφωνα με έναν ψυχίατρο
 

Πηγή: savoirville