Τι είναι ο όξινος μανδύας και πώς επηρεάζει την επιδερμίδα σου

Τι είναι ο όξινος μανδύας και πώς επηρεάζει την επιδερμίδα σου

Με το πρώτο άκουσμα, ο όξινος μανδύας φαίνεται απροσδιόριστος και σίγουρα όχι κομμάτι της επιδερμίδας μας. Κι’ όμως, αυτός ο ασυνήθιστος και άγνωστος όρος μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με το δέρμα σου.

Ο όξινος μανδύας της επιδερμίδας είναι μια πολύ λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του δέρματος.
Συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρεται στην όξινη φύση της δερματικής επιφάνειας και εμποδίζει βακτήρια και άλλες ιογενείς ουσίες από το να εισχωρήσουν στο δέρμα. Παράλληλα, εμποδίζει την απώλεια υγρασίας, διασφαλίζοντας την ενυδάτωση και ενισχύοντας την καλή υγεία της επιδερμίδας. Γι’ αυτό και αν το δέρμα σου είναι πιο ξηρό, ερεθισμένο και ευαίσθητο, μάλλον έχει φθαρεί ο όξινος μανδύας του.

Ο λόγοι για τους οποίους μπορεί να φθαρεί ο όξινος μανδύας του δέρματος είναι αρκετοί, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

Μεταβολή του pH του δέρματος.
Μια αλλαγή στο pH της επιδερμίδας, για παράδειγμα λόγω κάποιων προϊόντων, μπορεί να αναταράξει τον επιδερμικό φραγμό. Έτσι, αυξάνεται η διαπερατότητα της επιφάνειας του δέρματος με αποτέλεσμα να εισέρχονται πιο εύκολα βακτήρια και άλλες ιογενείς ουσίες. Από την άλλη, μια τέτοια αλλαγή στο pH προκαλεί απώλεια υγρασίας και αφυδατώνει το δέρμα.

Χρήση πολύ έντονου cleanser.
Ένας άλλος λόγος φθοράς του όξινου μανδύα είναι αν χρησιμοποιείς κάποιο πολύ έντονο προϊόν καθαρισμού. Γενικά, είναι καλύτερο να επιλέγεις ήπια προϊόντα καθαρισμού που θρέφουν την επιδερμίδα. Εάν αφού πλυθείς αισθάνεσαι το δέρμα σου να σε “τραβάει”, το προϊόν που χρησιμοποιείς είναι πιο βαρύ απ’ όσο χρειάζεσαι.

Υπερβολική χρήση απολεπιστικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, η υπερβολική χρήση τραχιών φυσικών προϊόντων απολέπισης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του όξινου μανδύα. Γι’ αυτό συνίσταται να επιλέξεις κάποιο χημικό προϊόν απολέπισης. Επίσης, είναι καλύτερο να υιοθετείς μια ήπια προσέγγιση στην περιποίηση της επιδερμίδας σου, αποφεύγοντας τη χρήση πολύ σκληρών εργαλείων και προϊόντων αφού μπορούν να φθείρουν την επιδερμίδα και τον όξινο μανδύα της.

Η αναγνώριση των πιο συνηθισμένων αιτιών φθοράς του όξινου μανδύα είναι το πρώτο βήμα προς μια υγιέστερη επιδερμίδα. Πέρα, όμως, από τις θετικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις από εδώ και μπρος, τι γίνεται εάν ήδη βλέπεις τα αποτελέσματα φθοράς; Ευτυχώς, η λύση είναι απλή και βασίζεται στη χρήση προϊόντων με ουδέτερο pH και ευεργετικά συστατικά για το δέρμα. Έτσι, προϊόντα με ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη και κεραμίδες, καθώς και με βιταμίνη C είναι οι σύμμαχοι σου.

Κάποια από τα αγαπημένα μας προϊόντα για να ενισχύσεις τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας σου είναι τα παρακάτω:

Dr. Jart+ – Ceramidin CreamΗ τέλεια κρέμα για βαθιά θρέψη της επιδερμίδας. Με πέντε ήδη κεραμίδων και υαλουρονικό οξύ, ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα. Ο ερεθισμός, η ξηρότητα και το κοκκίνισμα υποχωρούν και μένεις με πιο λεία και λαμπερή επιδερμίδα.

The Inkey List – Hyaluronic Acid Serum
Εάν must-have προϊόν για όλους! Αγαπάμε το συγκεκριμένο serum της Inkey List γιατί χαρίζει πλούσια ενυδάτωση ενώ γεμίζει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Είναι budget-friendly, προσφέρεται σε οικολογική συσκευασία και είναι vegan.

CeraVe – Hydrating Cleanser
Ένα καλό προϊόν καθαρισμού που δεν αφυδατώνει την επιδερμίδα είναι αναγκαίο για όλες μας. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το Hydrating Cleanser της CeraVe, ένα ήπιο καθαριστικό που περιέχει κεραμίδες για να θρέψει το δέρμα ενώ το καθαρίζει σε βάθος. Είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση αφού δεν προκαλεί ερεθισμό, αποτρέπει την αίσθηση τραβήγματος και ξηρότητας και δεν φτάσει τους πόρους.

Διαβάστε ακόμη

To “He’s All That” είναι ένα σύγχρονο remake που έπεσε και πάλι στα ίδια κλισέ

Η αναπνοή και η στάση του σώματός σου επηρεάζουν την υγεία σου

Πηγή: savoirville.gr