Τα λιγότερο γνωστά skincare συστατικά που μπορεί να είναι το κλειδί για τέλεια επιδερμίδα

Τα λιγότερο γνωστά skincare συστατικά που μπορεί να είναι το κλειδί για τέλεια επιδερμίδα

Συχνά γράφουμε αναλύοντας τα οφέλη αγαπημένων συστατικών στην περιποίηση αλλά και των συνδυασμών τους. Από το υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, τη ρετινόλη για αντιγήρανση και το σαλικυλικό οξύ για απολέπιση, πιθανότατα τα γνωρίζεις και τα χρησιμοποιείς.

Αυτά τα συστατικά έγιναν δημοφιλή για κάποιο λόγο. Επειδή είναι αποτελεσματικά για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Έτσι, είναι πλέον διαθέσιμα σε όλο και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

Ωστόσο, υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που, αν και είναι εξίσου ισχυρά με τα all-star παραπάνω συστατικά, παραμένουν πιο άγνωστα.

Μανδελικό οξύ
Όταν πρόκειται για χημικά απολεπιστικά, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Τα α-υδροξυοξέα (ή AHAs) που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το ανώτερο στρώμα του δέρματός σου, και τα β-υδροξυοξέα (ή BHAs), τα οποία υπερβαίνουν την επιφάνεια του δέρματος για να απομακρύνουν τη συσσωρευμένη βρωμιά και τη λιπαρότητα από τους πόρους. Έτσι, τα AHAs συνήθως λειτουργούν καλύτερα για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και της ηλιακής βλάβης. Παράλληλα, τα BHAs είναι καταλληλότερα για την αντιμετώπιση της ακμής.

Ένα ολοένα και πιο δημοφιλές AHA, το μανδελικό οξύ κάνει λίγο και από τα δύο. Γι’ αυτό μπορεί να βελτιώσει το δέρμα τόσο επιφανειακά αλλά και σε βάθος.

Προερχόμενο από τα πικραμύγδαλα, το μανδελικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως αντιβακτηριακό φάρμακο. Πρόσφατα, έχει προστεθεί σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας προβλημάτων. Παρέχει απολεπιστική δράση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και της βλάβης από των ήλιο. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει παρόμοια με το σαλικυλικό οξύ. Αν και δεν μπορεί να διεισδύσει το ίδιο βαθιά στους πόρους, παρέχει αρκετή απολεπιστική δράση για να τους καθαρίσει.

Ασιατικό οξύ (centella asiatica)
Η Centella Asiatica (συχνά αναφέρεται ως “cica”) είναι ένα βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική. Το ασιατικό οξύ, ένα από τα ενεργά συστατικά της, έχει γίνει δημοφιλές στη σύγχρονη φροντίδα του δέρματος λόγω των αντιφλεγμονωδών και ενυδατικών ιδιοτήτων του. Έτσι, είναι εξαιρετικό για όσους έχουν ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Επίσης, βελτιώνει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει την απώλεια υγρασίας.

Επίσης, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και μειώνει τη φλεγμονή. Γι’ αυτό και ωφελεί και όσους έχουν ακμή, έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα. Ακόμα, το ασιατικό οξύ είχε επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Άρα, μπορεί να αποτελέσει και μια αποτελεσματική αντιγηραντική θεραπεία. Για το σκοπό αυτόν, χρησιμοποίησε το στην περιοχή των ματιών για να βοηθήσει με τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Χυμός σημύδας (Birch sap)
Ένα μοντέρνο συστατικό από την Κορέα, ο χυμός σημύδας θυμίζει το σιρόπι σφενδάμου. Έχει αραιή σύσταση και περιέχει αμινοξέα, ξυλιτόλη, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Στο δέρμα, είναι πολύ ενυδατικό, ενισχύει τη συγκράτηση της υγρασίας και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, είναι ιδανικό για το ερεθισμένο δέρμα!

Παράλληλα, είναι πλούσιο σε νιασιναμίδη, η οποία βελτιώνει τον τόνο και την υφή της επιδερμίδας. Ακόμα, περιέχει βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει τη φωτεινότητα του δέρματος και το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Κολλοειδές πλιγούρι βρώμης (colloidal oatmeal)
Μπορεί να γνωρίζεις ότι το πλιγούρι βρώμης ανακουφίζει από τη φαγούρα, καθώς είναι πολύ καταπραϋντικό. Αποτέλεσμα της λεπτής άλεσης και του βράσιματος της βρώμης, το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι ιδιαίτερα αγαπητό από όσους αντιμετωπίζουν έντονη ξηρότητα και ερεθισμό. Καθαρίζει, ενυδατώνει, ρυθμίζει και καταπραΰνει το δέρμα. Επίσης, έχει προστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και μπορεί να προσφέρει σε όλους ένα boost ενυδάτωσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν ξηρό δέρμα και παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Σαλιγκαρομυκίνη (snail mucin)
Ένα ακόμα συστατικό περιποίησης γνωστό από το K-beauty είναι η σαλιγκαρομυκίνη, μια έκκριση του σαλιγκαριού. Είναι ωφέλιμη για το δέρμα αφού ενδυναμώνει το δερματικό φραγμό και κλειδώνει την υγρασία. Η αποτελεσματική της δράση στο δέρμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις γλυκοπρωτεΐνες, το υαλουρονικό και το γλυκολικό οξύ που περιέχει.

Διαβάστε ακόμη:

Xmas Nails: Τα πιο γιορτινά χρώματα για να δοκιμάσεις φέτος τα Χριστούγεννα

Γιατί η καθημερινότητα τελευταία θυμίζει ‘σπίτι δουλειά, δουλειά σπίτι’;

 

Πηγή: Savoir Ville