Πόσο καιρό χρειάζονται τα αγαπημένα μας skincare συστατικά για να φέρουν αποτελέσματα;

Συνέχεια ακούμε για όλα εκείνα τα θαυματουργά συστατικά για το δέρμα και όλα τα υπέροχα οφέλη που προσφέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, ελπίζουμε να δούμε άμεση και θεαματική αλλαγή από τη χρήση τους.

Μιλήσαμε με την Αγγελική Αργύρη, αισθητικό – κοσμετολόγο στο Skin Matters και συγγραφέα του βιβλίου Skin Type Matters η οποία μας εξήγησε περισσότερα σχετικά με το πώς και πόσο χρόνο χρειάζονται για να λειτουργήσουν κάποια από τα δημοφιλέστερα skincare συστατικά.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο μόριο που μπορεί να συγκρατήσει χίλιες φορές το βάρος του σε νερό. Βρίσκεται φυσικά στο δέρμα μας αλλά ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε οδηγώντας σε απώλεια υγρασίας. Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από το μοριακό βάρος του, γι’ αυτό και ένα προϊόν με υαλουρονικό οξύ πολλαπλού μοριακού βάρους εισχωρεί και κλειδώνει καλύτερα την ενυδάτωση στο δέρμα. Σαν καταναλωτές, όμως, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε το μοριακό βάρος ενός προϊόντος και να επιλέξουμε ανάλογα.

Γι’ αυτό μια πρακτική λύση είναι η χρήση ορού με υαλουρονικό οξύ συνδυαστικά με την ενυδατική σου. Η χρήση του θα δείξει επιτόπου αποτελέσματα κάνοντας την επιδερμίδα άμεσα πιο ενυδατωμένη.

Σκουαλένιο

Το σκουαλένιο προσφέρει αντιοξειδωτική, μαλακτική και ενυδατική δράση στην επιδερμίδα. Θρέφει το δέρμα, κλειδώνει την ενυδάτωση και προστατεύει το δέρμα σαν ασπίδα, εμποδίζοντας την απώλεια υγρασίας. Όπως και με το υαλουρονικό οξύ, η ποσότητα σκουαλένιου στη δέρμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Γι΄αυτό και είναι ωφέλιμη η χρήση προϊόντων περιποίησης που το περιέχουν. Συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή ελαίου ή κρέμας και η κυρία Αργύρη προτείνει τη χρήση του κυρίως το χειμώνα που πέφτουν οι θερμοκρασίες. Η πλούσια ενυδάτωση που παρέχει στο δέρμα είναι άμεσα ορατή. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου βοηθάει και στην αντιμετώπιση των σημαδιών φωτογήρανσης.

Γλυκολικό οξύ και Λακτικό οξύ

Τα δύο αυτά οξέα ανήκουν στην οικογένεια των AHAs. Χρησιμοποιούνται για απολέπιση, έχουν αντιγηραντική δράση και επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση. Το λακτικό οξύ είναι πιο ήπιο και ενυδατικό από το γλυκολικό, γι’ αυτό ενδείκνυται για άτομα με πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συστατικά, χρειάζεται πάνω από μήνας χρήσης για να δεις αποτελέσματα από τα δύο αυτά οξέα.

Βιταμίνη C

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συστατικά! Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από το φωτογήρανση. Η κυρία Αργύρη προειδοποιεί ότι χρειάζεται προσοχή η χρήση της σε λιπαρά δέρματα, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει την παραγωγή σμήγματος. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της, μπορείς άμεσα να δεις το δέρμα σου πιο λαμπερό. Μακροπρόθεσμα, φαίνεται και η προστατευτική της δράση αφού καθυστερεί την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι το νούμερο 1 αντιγηραντικό συστατικό! Επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση και, ουσιαστικά, χτίζει καινούργιο δέρμα. Βέβαια, συνίσταται να την εντάξεις στη ρουτίνα σου με καθοδήγηση από έναν ειδικό. Έπειτα, μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα μέσα σε 4-6 εβδομάδες.

Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τη φλεγμονή από ακμή ή μέλασμα. Ενισχύει το δερματικό φραγμό και συνδυάζεται ιδανικά με λευκαντικά συστατικά. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις χωρίς καθοδήγηση από ειδικό. Αποτελέσματα ξεκινούν να φαίνονται μετά από 3 μήνες χρήσης με τον κατάλληλο συνδυασμό της με άλλα συστατικά.

Σαλικυλικό οξύ
Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των BHAs και έχει απολεπιστική και αντιμικροβιακή δράση. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε δέρμα με τάση ακμής, αλλά συνιστάται να το χρησιμοποιήσεις με προσοχή. Εάν το εντάξεις στη ρουτίνα σου, θα ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα μετά τον πρώτο μήνα.

Παραπάνω, προσφέρουμε ένα overview για τη χρήση κάποιων αγαπημένων συστατικών για το δέρμα. Παρόλο που τα οφέλη τους είναι γνωστά, τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικό χρόνο ανάλογα με τον τύπο και την υγεία της επιδερμίδας σου. Όπως επισημαίνει και η κυρία Αργύρη μέσω του βιβλίου της, μην ξεχνάς ότι “τα πάντα εξαρτώνται από τον τύπο δέρματος σου”. Γι’ αυτό και πριν εντάξεις κάποιο νέο συστατικό στη ρουτίνα σου είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον αισθητικό ή το δερματολόγο σου.

Διαβάστε ακόμη

Τα καλύτερα ανδρικά αρώματα που θέλουμε να φοράμε κι εμείς

Τρεις υγιεινές εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις τον πρωινό καφέ σου

Πηγή: Savoirville
TAGS: skincare