Πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την ερυθρότητα στο δέρμα σου

Όσες από εμάς αντιμετωπίζουν ερυθρότητα στο δέρμα, γνωρίζουν τις διακυμάνσεις που μπορεί να έχει. Από ένα ελαφρύ κοκκίνισμα πριν ένα πρώτο ραντεβού μέχρι έντονο κόκκινο μετά τη γυμναστική ή πριν μια σημαντική παρουσίαση, η ερυθρότητα στο δέρμα μπορεί άμεσα να επηρεάσει την ψυχολογία μας.

Ευτυχώς, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, διορθώνεται. Δες παρακάτω τα 4 βασικά βήματα για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά!

Βήμα 1: Βρες την αιτία που την προκαλεί

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τρόπους αντιμετώπισης, αν δεν καταλάβουμε πρώτα τα αίτια του προβλήματος. Η αλήθεια είναι ότι η ερυθρότητα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων. Από κληρονομικότητα και γονίδια, τον τρόπο ζωής μέχρι κάποια δερματική πάθηση. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η ροδόχρους νόσος, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα. Μια ακόμη συνηθισμένη αιτία είναι το ερεθισμένο δέρμα από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων. Επίσης, κάποιες παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ερυθρότητας στο δέρμα.

Παρόλο που η ερυθρότητα συνήθως είναι πιο εμφανής στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε χρώμα δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις την αιτία της ερυθρότητας στο δέρμα σου είναι να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο. Είναι όμως χρήσιμο να παρατηρήσεις εάν κάποια τροφή την κάνει εντονότερη. Για παράδειγμα, κάποιες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την ερυθρότητα είναι η ζάχαρη, η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Βήμα 2: Τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι

Η αφετηρία αντιμετώπισης της ερυθρότητας στο σπίτι είναι να επανεξετάσεις τα προϊόντα περιποίησής σου, υιοθετώντας μια less is more προσέγγιση. Ξεκίνα αντικαθιστώντας τα έντονα scrubs και τα προϊόντα με AHAs με πιο ήπια προϊόντα απολέπισης με BHAs και PHAs. Επιπλέον, εάν παρατηρήσεις ότι η βιταμίνη C την επιδεινώνει, αντικατέστησε τη με την πιο ήπια βιταμίνη Ε. Ακόμα, επίλεξε προϊόντα που θα ενισχύσουν τον επιδερμικό φραγμό. Ένας δυνατός επιδερμικός φραγμός είναι καίριος για την υγιή εμφάνιση του δέρματος, οπότε ένταξε στη ρουτίνα σου προϊόντα με νιασιναμίδη και προβιοτικά.

Τέλος, προτίμησε προϊόντα που θα καταπολεμήσουν τα σημάδια ερεθισμού, όπως μάσκες και προστασία από το blue light.

Βήμα 3: Επένδυσε στις κατάλληλες επαγγελματικές θεραπείες

Για τη σωστή αντιμετώπιση της ερυθρότητας είναι καλό να συνεργαστείς με τον δερματολόγο σου. Εκτός από τη βοήθεια στην ανακάλυψη της αιτίας, θα σου προτείνει εξειδικευμένες θεραπείες στο ιατρείο. Αυτές θα έχουν άμεσα αλλά και μακροχρόνια αποτελέσματα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής φροντίδας της επιδερμίδας. Κάποιες συνηθισμένες θεραπείες περιέχουν laser, ραδιοσυχνότητες ή χημικά peels, ενώ η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Επιπλέον, ο δερματολόγος θα σου προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης για να διατηρήσεις τα αποτελέσματα στο σπίτι.

Βήμα 4: Διατήρησε τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου

Παρόλο που τα προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα αποτελέσματα των επαγγελματικών θεραπειών εξαρτώνται από τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση της ερυθρότητας. Και δεν είναι έκπληξη που ότι αυτοί είναι η ρετινόλη και το αντηλιακό. Ένα διαχρονικά αγαπημένο skincare ζευγάρι που λειτουργεί και για τη μείωση της ερυθρότητας. Η ρετινόλη ενδυναμώνει το δέρμα και επιδιορθώνει τα φθαρμένα κύτταρα. Έτσι, ενισχύει την υγιή όψη του δέρματος. Φυσικά, η σωστή χρήση της γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.

Από την άλλη, το αντηλιακό είναι must σε κάθε ρουτίνα περιποίησης, όλο το χρόνο. Είναι ακόμη πιο αναγκαίο αν χρησιμοποιείς ρετινόλη, αφού το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο μετά τη χρήση της.

Διαβάστε επίσης: 

Οι σημειώσεις που πρέπει να διαβάσεις για να κάνεις boost στην αυτοπεποίθησή σου

Οι 4 συνδυασμοί ζωδίων που μπορεί να μοιάζουν μη συμβατοί αλλά τελικά ταιριάζουν

Πηγή: savoirville