Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες την υγεία της επιδερμίδας σου;

Μια καθαρή, υγιής και λαμπερή επιδερμίδα σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και τα γονίδια σου. Τελευταία, όμως, έρχεται στο προσκήνιο και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας: οι ορμόνες σου.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η περισσότερες γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει δερματικές παθήσεις και αλλαγές στην επιδερμίδα τους που σχετίζονται άμεσα με κάποια ορμονική αλλαγή ή ανισορροπία, χωρίς όμως, οι ίδιες να γνωρίζουν αυτόν τον συσχετισμό. Καθώς η επίδραση των ορμονών στην επιδερμίδα ερευνάται περισσότερο, ο συσχετισμός της με τη σωστή περιποίηση έρχεται στο προσκήνιο. Έτσι, οι ορμονικοί έλεγχοι και οι ρουτίνες περιποίησης με βάση τα αποτελέσματα τους είναι καθοριστικοί στο μέλλον του skincare.

Πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη;
Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα περιποίησης δεν είναι ποτέ one size fits all, γι’ αυτό και η καθεμιά από εμάς χρειάζεται να βρει τη δική της ιδανική ρουτίνα σε συνεργασία με ένα ειδικό. Οι ορμονικοί έλεγχοι έρχονται να εμπλουτίσουν και να επισπεύσουν τη διαδικασία εύρεσης των καταλληλότερων προϊόντων για ‘σένα. Φυσικά, τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό μας μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που αυτές οι αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές, μπορείς συχνά να αντιληφθείς εάν έχεις κάποια ορμονική ανισορροπία από την εμφάνιση του δέρματός σου. Στην εφηβεία, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να εκδηλωθούν ως ακμή. Αντίθετα, γυναίκες στις δεκαετίες των 30 και 40, μπορεί να παρατηρήσουν μειωμένη λάμψη κατά τα μετεμμηνοπαυσιακά στάδια.

Εάν υποπτεύεσαι ότι κάποιος ορμονικός παράγοντας μπορεί να οφείλεται για τις αλλαγές που βλέπεις στην επιδερμίδα σου, τότε αξίζει να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου και να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις. Έπειτα, θα σχεδιάσετε μαζί μια ρουτίνα περιποίησης που να θρέφει το δέρμα σου όπως ακριβώς χρειάζεται. Για καλύτερα αποτελέσματα είναι συχνά ωφέλιμο να συνδυάσεις τα προϊόντα περιποίησης με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Απ’ την άλλη, υπάρχουν και πιο απλοί τρόποι για να εξουδετερώσεις σε ένα βαθμό τις ορμονικές επιρροές στο δέρμα σου. Για παράδειγμα, εάν έχεις υψηλά επίπεδα κορτιζόλης λόγω αυξημένου στρες μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής. Καθώς η κορτιζόλη μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα, επιταχύνει τη γήρανση του. Για να το αποφύγεις αυτό, μπορείς να επιλέξεις τη μέθοδο χαλάρωσης που προτιμάς για να μειώσεις το στρες. Κάποιες καλές ιδέες είναι να αυξήσεις τον ύπνο και την άσκηση σου αλλά και να φας λιπαρά ψάρια.

Η επιρροή των ορμονών στην υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Εάν θεωρείς ότι μπορεί να σχετίζονται με κάποια αλλαγή στο δέρμα σου, απευθύνσου στο δερματολόγο σου για να το ερευνήσετε.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τάσεις στο interior design που βλέπεις στο Pinterest και φέτος κάνουν comeback

Μία άσκηση αναπνοής μπορεί να σε σώσει από την αϋπνία

 

Πηγή: Savoir Ville