Ποια είναι η σχέση σου με την αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα ως έννοια πλέον όχι μόνο μας είναι γνωστή αλλά αποτελεί και το νούμερο ένα θέμα προς συζήτηση. Φράσεις όπως: «Να θυμάσαι να αγαπάς τον εαυτό σου», «η αυτοφροντίδα πρέπει να σου γίνει τρόπος ζωής», έχουν πια καθιερωθεί στο λεξιλόγιό μας. Έχουν γίνουν όμως και τρόπος ζωής στην πραγματικότητα; Aυτό είναι το ερώτημα που θα μας απασχολήσει εδώ. Κι αν ναι, πώς πραγματικά το αντιλαμβανόμαστε;

Tι δεν είναι η αυτοφροντίδα;

Το να φέρεσαι εγωκεντρικά στον εαυτό σου.

Αυτό σίγουρα δεν είναι αυτοφροντίδα. Το να επευφημούμε δηλαδή μονίμως τα όσα λέμε και όσα καταφέρνουμε να κάνουμε. Αυτοφροντίδα δεν σημαίνει μαθαίνω να υπερηφανεύομαι για τον εαυτό μου με κάθε τρόπο, αλλά μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου για να σχετίζομαι αποτελεσματικά με τους άλλους, για να δημιουργώ σημαντικές σχέσεις ζωής.

Το να κάνεις ότι κάνουν οι άλλο επίσης δεν είναι ένα δείγμα αυτοφροντίδας.

Αντιθέτως, η αυτοφροντίδα αποτελεί μια εξατομικευμένη εμπειρία. Αυτό που χρειάζεται ο άλλος δεν σημαίνει κοινώς πως εμπίπτει και με τα δικές μας ανάγκες. Η σωστή ερώτηση εδώ είναι: «Τι είδους φροντίδα θα επέλεγα σήμερα ή και αύριο για εμένα σύμφωνα πάντα με τις δικές μου ανάγκες;»

Αυτοφροντίδα δεν είναι το να περιποιείσαι και να νοιάζεσαι μονίμως και μόνο για το έξω σου.

Τα εξωτερικά ευχάριστα ερεθίσματα όπως για παράδειγμα η αγορά ενός ρούχου είναι μια ισχνή δόση αυτοφροντίδας που συνήθως λειτουργεί συμπληρωματικά με την περιποίηση του μέσα μας, σε καμία όμως περίπτωση μεμονωμένα.

Η αυτοφροντίδα τέλος δεν προγραμματίζεται.

Αν συνεχώς έχεις στο μυαλό σου πώς θα σε φροντίσεις και πώς αυτό θα το κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απλά έχε υπόψη σου πως δεν λειτουργεί γιατί με αυτόν τον τρόπο οδηγείσαι κυρίως στο άγχος και μερικές φορές στην κατάθλιψη.

Η αυτοφροντίδα αφορά 5 σημαντικές διαστάσεις:

Σωματική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική και υπαρξιακή διάσταση. Αυτά τα πέντε πεδία προσπαθούμε να φέρουμε σε αρμονία.

Τα καθημερινά σου λοιπόν ερωτήματα σχετικά με την αυτοφροντίδα καλό θα ήταν να τα διαμορφώνεις στο εξής με αυτόν τον τρόπο:

  1. Τι έκανα για το σώμα μου τον τελευταίο μήνα; Πού ακριβώς πονάω και τι θέλει να μου πει με αυτό;
  2. Πώς προστατεύω τον συναισθηματικό κόσμο μου; Πού εξέφρασα τα συναισθήματά μου; Πόσα όχι ή ναι χρειάστηκε να πω; Ποιος με άκουσε πραγματικά; Πώς αισθάνομαι τώρα και για ποια πράγματα αισθάνομαι ευγνώμων στο σήμερα;
  3. Τι άκουσα, τι διάβασα, τι σκέφτηκα που με εξέλιξε; Πώς ένιωσα ηρεμία στο σημερινό παρόν μου; Ποιους ανθρώπους συνάντησα την τελευταία εβδομάδα και τι είδους συζητήσεις κάναμε; Ποιες θεματικές μου ταίριαξαν πραγματικά και θα μου άρεσε να επαναλάβω;
  4. Πώς νιώθω ότι οι άλλοι σκέφτονται για εμένα; Ποια είναι τα υποστηρικτικά μου συστήματα;
  5. Πώς σκέφτομαι για τη ζωή και το μέλλον μου; Πώς θα όριζα την ευτυχία; Νιώθω πραγματικά ευτυχισμένος αυτή την περίοδο, αυτόν τον μήνα ή αυτή την εβδομάδα;

Κλείνοντας, αισθάνομαι πως οφείλω να σου προτείνω μερικούς τρόπους αυτοφροντίδας που ίσως να μην έχεις σκεφτεί μέχρι σήμερα. Προσωπικά, κάποια από αυτά στη δική μου περίπτωση λειτούργησαν θεαματικά καλά. Φυσικά έχεις το δικαίωμα και την κρίση να τα σκεφτείς, κι αν δεν σου ταιριάζουν να τα απορρίψεις. Γιατί η αυτοφροντίδα αποτελεί μια προσωπική επιλογή και θα καταλήγει πάντα ευτυχώς σε ένα συναίσθημα, αυτό της πληρότητας που υπάρχει μέσα μας.

Πάρε χαρτί και στυλό κι αν θες σημείωσε:

#1 Πρόσθεσε την απλότητα στη ζωή σου

Ότι κι αν σημαίνει αυτό για εσένα, σημαντικό είναι εδώ να κατανοήσεις πως το να εκφράζεις την αγάπη σου σε ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά είναι πολύτιμο. Πρόσθεσε νερό, αφαίρεσε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς και ότι δεν γεμίζει τα «κενά» σου. Πρόσθεσε αγάπη, αφαίρεσε την τοξικότητα. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσένα. Είτε ανταποκρίνεται σε ανθρώπους, είτε ακόμα και σε αντικείμενα. Η απλότητα κρύβεται ακριβώς εκεί. Στο «ξεκαθάρισμα» των όσων πραγματικά έχεις ανάγκη.

#2 Αν το έχεις ανάγκη, επίλεξε να κάνεις ψυχοθεραπεία

Η ιστορία έχει δείξει πως πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Είναι ένα ταξίδι εσωτερικό και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Θα το ζήσεις, μέχρι να φτάσεις εκεί που νιώθεις καλύτερα. Και που ξέρεις; Ίσως στην πορεία της διαδρομής να ανακαλύψεις και τον προορισμό σου.

#3 Ξεκίνησε κάποιου είδους διαλογισμό ή άσκηση

Παρατήρησε εάν νιώθεις όμορφα με το σώμα σου. Εάν αισθάνεσαι ανακούφιση, πόνο ή δυσφορία μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια, δοκίμασε να παρατηρήσεις αν έχεις μάθει να αναπνέεις σωστά. Κυρίως όμως αν αντέχεις τις σιωπές που υπάρχουν γύρω σου αλλά και μέσα σου.

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, το βέβαιο είναι πως θα εκπλαγείς. Κι αν νιώθεις πως βρίσκεσαι ήδη στον σωστό δρόμο, τότε υπέροχα! Συνέχισε το ταξίδι! Αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και σίγουρα όλο το «είναι» σου!

Διαβάστε ακόμα

Αυτά τα 5 ζώδια προσπαθούν πάντα 100% για ό,τι θέλουν να καταφέρουν

10 jumpers που αξίζουν μια θέση στην ντουλάπα σου

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: savoirville