Πέντε τρόποι για να ενισχύσεις την κυτταρική αναγέννηση της επιδερμίδας σου

Η κυτταρική αναγέννηση είναι ένα από τα βασικότερα οφέλη που επιζητούμε από τη ρουτίνα περιποίησής μας. Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και στην αντιγήρανση ενώ διατηρεί την επιδερμίδα λαμπερή και υγιή. Φυσιολογικά, τα κύτταρα στο δέρμα ανανεώνονται κάθε 27 μέρες.

Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι για να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις αυτή τη φυσική λειτουργία του οργανισμού, βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας σου.

Καλός ύπνος
Τα πολλαπλά οφέλη του ύπνου για το σώμα και το δέρμα μας είναι ευρέως γνωστά. Συγκεκριμένα, το στάδιο REM, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυτταρική ανανέωση. Το στάδιο REM, γνωστό ως «ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών» είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και χαρακτηρίζεται από βαθιά χαλάρωση των μυών. Κατά τη διάρκεια του, τα κύτταρα σε όλο το σώμα επιδιορθώνονται και αποκαθίστανται από μόνα τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός εκκρίνει μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη είναι καίρια για την επιδιόρθωση της περιβαλλοντικής φθοράς στο δέρμα. Εάν όμως δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, το σώμα δεν εκκρίνει αρκετή μεταλονίνη για να επανορθώσει τη φθορά στο δέρμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του REM, ο οργανισμός αναπληρώνει φυσικά τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Έτσι, έχεις κάθε λόγο να απολαύσεις τον ύπνο σου στο έπακρο!

Στοχευμένα διατροφικά συμπληρώματα ομορφιάς
Η χρήση στοχευμένων διατροφικών συμπληρωμάτων ομορφιάς ενισχύει την υγεία του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιώνοντας την υγεία και την όψη της επιδερμίδας από μέσα προς τα έξω. Είναι σημαντικό να επιλέξεις κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού σου, σε συνεργασία με κάποιον ειδικό. Παράλληλα, υπάρχουν κάποια συστατικά με πολλαπλά οφέλη που αξίζει να έχεις στο νου σου. Ένα εκ των οποίων είναι το Συνένζυμο Q10 ή CoQ10. Με λίγα λόγια το CoQ10 ενισχύει την ελαστικότητα και απαλότητα του δέρματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Ένα άλλο συστατικό με ποικίλα οφέλη για την επιδερμίδα είναι το εκχύλισμα ροδιού. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, στηρίζει την ανθεκτικότητα των κυττάρων και βοηθάει στην προστασία του δέρματος από τις UV ακτινοβολίες. Τέλος, τα φυτοκεραμίδια είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την ανανέωση και ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού. Μειώνουν την ξηρότητα και την εμφάνιση ρυτίδων ενώ βελτιώνουν σημαντικά την απαλότητα, ελαστικότητα και ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Συνδυασμός βιταμινών C και Ε
Αν και έχουμε αναλύσει τα οφέλη των βιταμινών C και Ε, δεν έχουμε μιλήσει για τον συνδυασμό τους. Παρόλο που και οι δύο βιταμίνες είναι θαυματουργές για το δέρμα μας, ο συνδυασμός τους είναι ακόμα καλύτερος. Αυτή η συνέργεια οφείλεται στο ότι η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C μεγιστοποιείται όταν εφαρμοστεί μαζί με τη βιταμίνη Ε. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε επιτρέπει στη βιταμίνη C να εισχωρήσει βαθύτερα μέσα στην επιδερμίδα και επιμηκύνει την αντιοξειδωτική δράση της. Γι’ αυτό και ένα προϊόν περιποίησης που τις συνδυάζει αξίζει μια θέση στη ρουτίνα σου. Εμείς, προτείνουμε τα παρακάτω:

Χρήση ρετινόλης
Ένα αγαπημένο skincare συστατικό, η ρετινόλη επιταχύνει τη φυσική λειτουργία της κυτταρικής ανανέωσης. Έτσι, βοηθάει το δέρμα να φαίνεται νεανικό, φωτεινό και υγιές. Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών ατελειών και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της πρέπει να συνοδεύεται από αντηλιακή προστασία καθώς αυξάνει τη φωτοευαισθησία του δέρματος.

Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται από εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν. Τέλος, καθώς μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, χρειάζεται να χρησιμοποιείται με βάση τις οδηγίες ειδικού.

Θεραπεία PRP
Γνωστή και ως Platelet Rich Plasma, η PRP είναι μια μέθοδος μεσοθεραπείας. Είναι ενέσιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική ως θεραπεία αντιγήρανσης. Ουσιαστικά, ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες του δέρματος, δηλαδή πρωτεΐνες με αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στα αιμοπετάλια. Κατά της διάρκεια της θεραπείας, αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες εισάγονται βαθιά μέσα στην επιδερμίδα.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της θεραπείας είναι αυξημένη ενυδάτωση, μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, βελτίωση των μαύρων κύκλων και ενισχυμένη ελαστικότητα. Η μέθοδος αυτή είναι ακίνδυνη ενώ χρειάζονται 4-6 θεραπείες κατά μέσο όρο μέσα στο διάστημα ενός χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ασπρόμαυρες κουζίνες είναι το the next best thing στη διακόσμηση

Όλα εκείνα που θέλεις να ξέρεις για τα ένζυμα στη ρουτίνα περιποίησής σου

 

Πηγή: Savoir Ville