Πέντε λόγοι που εξηγούν την ξηρότητα της επιδερμίδας σου

Είναι χειμώνας, και πιθανότατα παρατηρείς το δέρμα σου να γίνεται ξηρότερο, σκασμένο και ερεθισμένο. Ευτυχώς, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και υπάρχουν λύσεις.

Καθώς οι εποχές αλλάζουν από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από το Φθινόπωρο στο χειμώνα, υπάρχει λιγότερη υγρασία στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα από το δέρμα. Μάλιστα, αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και το λιπαρό.

Εποχιακά, το ξηρό δέρμα οφείλεται στη μείωση της ποσότητας των λιπιδίων και της ικανότητας δέσμευσης του νερού της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε μύριους ακόμα λόγους.

Γι’ αυτό, αναλύουμε παρακάτω τα πέντε πιο συνήθη αίτια της ξηροδερμίας.

1. Ο χειμωνιάτικος καιρός

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της ξηροδερμίας είναι η αλλαγή των εποχών. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο χειμώνας είναι ο πιο κοινός ένοχος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο ψυχρός αέρας έχει μικρότερη ικανότητα να μεταφέρει υγρασία. Συγκεκριμένα, ο ξηρότερος αέρας κάνει το δέρμα στο πιο επιρρεπές σε δια-επιδερμικές απώλειες νερού. Ευτυχώς, συνήθως λίγη ενυδάτωση με μια μαλακτική ή θρεπτική λοσιόν αρκεί για να επανέλθουν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Όμως, για έντονη ξηρότητα ή δέρμα με ρωγμές και σπασίματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

2. Δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα

Η σοβαρή ξηροδερμία μπορεί συχνά να εξελιχθεί σε αστεατοτικό έκζεμα – κάτι που οι δερματολόγοι συχνά αναφέρουν ως “φαγούρα του χειμώνα”. Το αστεατοτικό έκζεμα προκαλεί συχνά φαγούρα και μπορεί να ανακουφιστεί με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Οι πιο συνήθεις είναι η ήπια φροντίδα του δέρματος, η αποφυγή σκληρών σαπουνιών, η άφθονη ενυδάτωση, ειδικά αμέσως μετά το μπάνιο, και η αποφυγή των ζεστών ντους. Επίσης, το έκζεμα μπορεί συχνά να βελτιωθεί με τοπικά φάρμακα όπως μορφές κορτιζόνης που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν για οποιονδήποτε λόγο, όμως, το έκζεμα σου δεν υποχωρεί με αυτές τις θεραπείες, απευθύνσου στο δερματολόγο σου.

3. Διατροφική ανεπάρκεια

Αν και σπάνια, η έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού, όπως ο ψευδάργυρος, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ξηρού και σκασμένου δέρματος. Αυτό συχνά διορθώνεται με την αντιστροφή της υποκείμενης έλλειψης, για παράδειγμα, με τη λήψη ενός συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής. Αν και υπάρχουν γενετικές προδιαθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, για όσους δεν έχουν τέτοια προδιάθεση ή υποκείμενη πάθηση, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι συνήθως επαρκής ως πρόληψη. Αν, όμως, πιστεύεις ότι η ξηροδερμία σου μπορεί να οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια, συμβουλεύσουν το γιατρό σου για να σε κατευθύνει ανάλογα.

4. Γονιδιακά αίτια

Ορισμένες κληρονομικές δερματικές διαταραχές, όπως το κερατόδερμα ή η ψωρίαση, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και σκάσιμο στο δέρμα. Αν υποψιάζεσαι ότι η ξηροδερμία σου μπορεί να έχει γενετική συνιστώσα, η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

5. Συστατικά που ερεθίζουν το δέρμα σου

Παρόλο που πολλές από εμάς πρόσεξαν λίγο παραπάνω το δέρμα τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, όλες εντάξαμε στην καθημερινή ρουτίνα μας τη χρήση περισσότερων συστατικών που αφυδατώνουν, όπως τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ και το σαπούνι.

Παρά τα αντιμικροβιακά οφέλη τους, τα συστατικά αυτά, μπορεί να ξηράνουν τρομερά το δέρμα. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσουν και ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής του δέρματος, η οποία οδηγεί σε περισσότερη ερυθρότητα και ρωγμές στο δέρμα. Γι’ αυτό, η χρήση κρέμας χεριών με υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ακόμα: 

Η συνταγή για ένα “απλό πλην τίμιο και συν νόστιμο” Whiskey Sour

Τα 4 ζώδια που θα σε φλερτάρουν με τον πιο διακριτικό τρόπο

Πηγή: SAVOIRVILLE