Κλείσιμο

Miss France: Μηνύσεις για διακρίσεις- Πάνω από 1,70 μ., ανύπαντρες και χωρίς παιδιά οι διαγωνιζόμενες

Ο 101ος διαγωνισμός ομορφιάς Miss France μηνύεται από μια φεμινιστική ομάδα ακτιβιστών και τρεις γυναίκες που δεν «πέρασαν» για διακρίσεις στις προϋποθέσεις συμμετοχής στα καλλιστεία.

Έχει ασκηθεί έφεση κατά της μητρικής εταιρείας του διαγωνισμού, Endemol Production, από την Osez le féminisme (Τολμήστε να είστε φεμινίστρια), η οποία σε δήλωση της ανέφερε ότι οι διαγωνιζόμενες στα «Miss France» εκτελούν εργασία και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύονται από το νόμο που αφορά στο εργατικό δίκαιο.

Οι διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης ή γενετικών χαρακτηριστικών θεωρούνται παράνομες στη Γαλλία. Ένα έντυπο αίτησης του 2021 για τον εθνικό διαγωνισμό ομορφιάς αποκάλυψε ότι οι υποψήφιες θα αποκλειστούν εάν δεν ήταν τουλάχιστον 1,70, ή αν είχαν παντρευτεί ή είχαν παιδιά.

Περαιτέρω αποκλεισμοί για τους πιθανές διαγωνιζόμενες περιλαμβάνουν τη χρήση extension μαλλιών, το τατουάζ και το κάπνισμα.

Η αίτηση ζητά επίσης μέγεθος ρούχων και ζητά από τις υποψήφιες βασίλισσες της ομορφιάς να μην υποστούν σημαντικές σωματικές αλλαγές μετά την αποδοχή τους στον διαγωνισμό. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να επιφέρει στον διαγωνιζόμενο πρόστιμο 5.000 ευρώ (5.822 δολάρια), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Miss France.

«Πέρα από την εκμετάλλευση των γυναικών για οικονομικό όφελος, αυτός ο διαγωνισμός, μέσω των παραβιάσεων του νόμου, έχει αρνητικό και ανάδρομο αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία}, έγραψε η Osez le féminisme στην ανακοίνωσή της. «Είναι καιρός η Endemol Production να αφαιρέσει επιτέλους όλες τις σεξιστικές ρήτρες από τους κανονισμούς της».
Η Miss France και η Endemol Productions δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Η Alyssa Ahrabare, επικεφαλής του Osez le féminisme, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα καλλιστεία Miss France αυτή τη στιγμή «τρέφουν στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότητα».

«Οι κανόνες του διαγωνισμού εισάγουν διακρίσεις: οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, στάσεις, επιλογές γυναικών, όλα υπόκεινται σε ασφαλιστικά μέτρα από άλλη στιγμή! Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι και να σέβονται τους κανόνες της «κομψότητας », να σταματήσουν αυτούς τους σεξιστικούς κανόνες!» πρόσθεσε.

Οι τρεις υποψήφιες, που εμπλέκονται στην αγωγή, απορρίφθηκαν από τα καλλιστεία λόγω της «ηλικίας, του ύψους, για κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα δημοσίως και επειδή έχουν τατουάζ», δήλωσε στο CΝΝ η Ahrabare. 

Πηγή: CNN