Μήπως το τριχωτό της κεφαλής σου χρειάζεται περισσότερη φροντίδα;

Περιποίηση μαλλιών ίσον περιποίηση τρίχας. Σωστά;
Παρόλο που οι περισσότερες από εμάς πιθανότατα ταυτίζουν την περιποίηση μαλλιών με την περιποίηση της τρίχας, η πραγματικότητα διαφέρει. Σίγουρα, ένα καλό σαμπουάν, conditioner και όποιο άλλο προϊόν χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου βοηθάει. Όμως, φροντίζεις το τριχωτό της κεφαλής;

Αν και συνήθως το ξεχνάμε, το τριχωτό της κεφαλής μοιάζει πολύ με το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα μας. Όχι μόνο είναι η βάση για την καλή υγεία των μαλλιών αλλά χρειάζεται και τακτική περιποίηση. Όπως, καθαρίζεις και φροντίζεις το δέρμα σε πρόσωπο και σώμα έτσι πρέπει να σκέφτεσαι και το τριχωτό. Παρόμοια με το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα, το τριχωτό συγκεντρώνει βακτήρια, ιδρώνει και μπορεί να έχει φραγμένους πόρους. Έτσι, η σωστή φροντίδα του είναι καίρια για υγιή, πλούσια μαλλιά.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει κάποιο περίτεχνο μυστικό στην περιποίηση του τριχωτού. Απλά χρειάζεται να θέσεις μια καλή ρουτίνα συνδυαστικά με τα παρακάτω tips!

Εάν είσαι λάτρης του dry shampoo και έχεις μια πολυάσχολη καθημερινότητα, πρόσεξε το εξής
Αν και το dry shampoo έχει πολλά οφέλη για τα μαλλιά αφού, πράγματι, δεν συνιστάται να λούζεσαι καθημερινά, χρειάζεται να το χρησιμοποιείς με μέτρο. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να είσαι προσεκτική να μην χρησιμοποιείς dry shampoo πάνω από 2-3 μέρες στη σειρά χωρίς να λουστείς. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να δημιουργηθεί αυξημένη λιπαρότητα στο τριχωτό σου λόγω της έλλειψης λουσίματος. Αυτό θα οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, επηρεάζοντας αρνητικά την αναγέννηση νέων, δυνατών τριχών. Επίσης, η συνεχόμενη χρήση dry shampoo με αραιά λουσίματα μπορεί να δημιουργήσει πιτυρίδα, φαγούρα και κοκκίνισμα στο τριχωτό.

Από την άλλη, το να λούζεσαι τακτικά δεν σημαίνει ότι το παρακάνεις
Χρειάζεται μια ισορροπία στη συχνότητα λουσίματος. Πέρα από τη συχνότητα, η αποτελεσματικότητα του λουσίματος για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων του τριχωτού εξαρτάται άμεσα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Ο λόγος είναι επειδή κάποια σαμπουάν και προϊόντα styling είναι πολύ σκληρά στα μαλλιά σου. Έτσι, μπορεί να φθείρουν το τριχωτό, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια φθορά του τριχωτού και των μαλλιών σου. Γι’ αυτό και είναι καίριο να προτιμήσεις ήπια προϊόντα καθαρισμού και styling, με συστατικά φιλικά προς το τριχωτό.

Παράλληλα, συνιστάται να αποφύγεις προϊόντα με sulphates, ειδικά εάν έχεις ευαισθησία. Συγκεκριμένα, προτίμησε προϊόντα με έλαιο καμέλιας. Είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα χάρη στην βαθιά θρέψη και ενυδάτωση που προσφέρει ενώ παρέχει και αντιοξειδωτική δράση για να ενισχύσει την υγεία της τρίχας. Κάποια ακόμα ωφέλιμα συστατικά για το τριχωτό είναι η αλόη, ο ενεργός άνθρακας, τα φύκια και το ελαιόλαδο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η απολέπιση είναι εξίσου σημαντική για το δέρμα του τριχωτού όσο και για το υπόλοιπο σώμα

Συγκεκριμένα, ένα προϊόν απολέπισης εντείνει την καθαριστική δράση του σαμπουάν απομακρύνοντας ότι κατάλοιπα ιδρώτα, λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων και προϊόντων styling έχουν απομείνει στο τριχωτό. Έτσι, το δέρμα στην περιοχή αναπνέει ελεύθερα και οξυγονώνεται καλύτερα, αυξάνοντας την παραγωγή νέων, δυνατών τριχών.

Χρειάζεται όμως προσοχή στη συχνότητα απολέπισης του τριχωτό, καθώς αν το παρακάνεις μπορεί να φθείρεις την περιοχή. Γι’ αυτό και συνιστάται η χρήση πιο ήπιων προϊόντων απολέπισης με ένζυμα φρούτων, οξέα AHA, σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρεις στο τριχωτό της κεφαλής σου ακριβώς αυτό που χρειάζεται!

Τέλος, πιθανότατα έχεις παρατηρήσεις ότι παρόλο που το τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να είναι λιπαρό, οι άκρες των μαλλιών σου είναι ξηρές. Αυτό οφείλεται στο ότι η τρίχα αποτελείται, πρακτικά, από νεκρή πρωτεΐνη. Γι’ αυτό και χρειάζεται ειδική περιποίηση από εσένα.

Έτσι, συνιστάται να συνδυάσεις τη φροντίδα του τριχωτού με εβδομαδιαίες μάσκες ή έλαια περιποίησης στα μαλλιά σου. Με αυτό τον τρόπο, και το τριχωτό θα παραμένει υγιές και τα μαλλιά σου θα είναι δυνατά, υγιή, λαμπερά και ενυδατωμένα!

Διαβάστε ακόμα: 

Aφέλειες εμπνευσμένες από τα 70s: πώς θα αποκτήσεις το κούρεμα που έχει κάνει δυναμικό comeback

American Horror Stories: Όλα όσα ξέρουμε για το AHS spin-off

 

 

Πηγή: Savoir Ville