Μήπως πρέπει να φοράς αντηλιακό και μέσα στο σπίτι;

Μήπως πρέπει να φοράς αντηλιακό και μέσα στο σπίτι;

Σίγουρα γνωρίζεις την αναγκαιότητα του αντηλιακού καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι. Τι γίνεται όμως καθώς μπαίνει το φθινόπωρο και βρίσκεσαι όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους;

Παρόλο που μπορεί στην αρχή να ακούγεται υπερβολικό, είναι καλό να εφαρμόζεις το αντηλιακό σου και μέσα στο σπίτι.

Ο λόγος είναι επειδή περίπου 75% των UVA ακτίνων σε φτάνουν ακόμα και σε κλειστούς χώρους, ειδικά αν είσαι κοντά σε παράθυρο. Παράλληλα, οι λάμπες επιδεινώνουν τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα. Επίσης, οι αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στην UV ακτινοβολία λειτουργούν αθροιστικά, οπότε ακόμα και η περιορισμένη έκθεση είναι ενάντια στην υγεία της επιδερμίδας σου. Εδώ λοιπόν μπαίνει το αντηλιακό για να προστατεύσει την επιδερμίδα σου από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση, εντός και εκτός σπιτιού.

Πώς όμως μας βλάπτει η ηλιακή ακτινοβολία;

Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA έχουν μεγάλα μήκη κύματος και έτσι περνούν μέσα από τα παράθυρα. Εν συνεχεία, διαπερνούν την επιδερμίδα μειώνοντας τα επίπεδα κολλαγόνου και προκαλώντας σημάδια γήρανσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Από την άλλη, οι ακτίνες UVB έχουν διαφορετική δράση. Είναι εκείνες που προκαλούν τα εγκαύματα καθώς και άμεσα σημάδια φθοράς στο δέρμα, όπως πανάδες. Ευτυχώς, οι ακτίνες UVB έχουν μικρότερα μήκη κύματος και έτσι δεν διαπερνούν τα παράθυρα.

Πέρα από τις ακτίνες UVA και UVB χρειάζεται να μιλήσουμε και για το μπλε φως (blue light). Το μπλε φως έρχεται από τον ήλιο και μπορεί να διεισδύσει ακόμα βαθύτερα στην επιδερμίδα από τις ακτίνες UV. Επίσης, εκπέμπεται και από συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, αλλά και από τις λάμπες φθορίου. Το αποτέλεσμα της φθοράς από το μπλε φως είναι αυξημένη ερυθρότητα και μελάγχρωση στο δέρμα, καθώς και μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου.

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά όταν είσαι νέα, είναι εύκολο να αμελήσεις το αντηλιακό αφού η βλάβη της ηλιακής ακτινοβολίας δεν είναι άμεσα εμφανής. Γι’ αυτό και συχνά θ’ ακούσεις γυναίκες να λένε πόσο μετανιώνουν που δεν έβαζαν αντηλιακό νωρίτερα. Όταν χρησιμοποιείς αντηλιακό, όχι μόνο προστατεύεσαι από το έγκαυμα αλλά και από τη μείωση κολλαγόνου, τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες και την εμφάνιση υπερχρωματισμού στο δέρμα.

Ελπίζουμε ότι καθώς διαβάζεις τα παραπάνω έχεις πειστεί για την εφαρμογή του αντηλιακού όλο το χρόνο, ακόμα κι’ αν είσαι σε κλειστό χώρο.
Για να σε διευκολύνουμε, έχουμε συλλέξει κάποιες απλές συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή του. Χρησιμοποίησε αντηλιακό ευρέου φάσματος με δείκτη προστασίας 30 ή 50 και εφάρμοζε το τακτικά μέσα στη μέρα. Ησωστή ποσότητα αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση του. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι να ανανεώνεις το αντηλιακό σου μετά από 90’-120’ ή νωρίτερα εάν έχεις ιδρώσει ή κολυμπήσει. Αν και μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, μετά από λίγο η έγκαιρη ανανέωση του αντηλιακού θα γίνει δεύτερη φύση σου.

Ακόμα κι αν μέχρι στιγμής δεν ήσουν πολύ τυπική με το αντηλιακό, ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις συνήθειες!

Προσπάθησε να εντάξεις το αντηλιακό στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου ως το τελευταίο βήμα πριν το μακιγιάζ. Φρόντισε να καλύψεις όλες τις εκτεθειμένες περιοχές όπως τα χέρια, το λαιμό και το ντεκολτέ σου. Επίσης, μπορείς να συνδυάσεις την ανανέωση αντηλιακού με την ώρα που τρως το σνακ σου για να μην ξεχνιέσαι. Ακόμα, για extra προστασία από το μπλε φως προσπάθησε να κάθεσαι μακριά από οθόνες ή και να χρησιμοποιείς λάμπες LED.

Διαβάστε επίσης:

Τι σου έχει διδάξει ακόμα και το μεγαλύτερο άγχος σου, με βάση το ζώδιό σου

Vegan επιδόρπιο τύπου cheesecake με φράουλες στο ποτήρι
 

Πηγή: savoirville