Με τι κριτήρια να αναζητήσεις την ιδανική κρέμα σώματος για τους κρύους μήνες

Τον χειμώνα, η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματός μπορεί να μοιάζει με δουλειά πλήρους απασχόλησης. Νιώθουμε ότι ο κρύος, ξηρός αέρας κυριολεκτικά ρουφάει την υγρασία από την επιδερμίδα. Επιπλέον, το σώμα μας έχει λιγότερους λιπογόνους αδένες από το πρόσωπο και έτσι μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Γι’ αυτό και η εύρεση μιας καλής κρέμας σώματος έχει ύψιστη προτεραιότητα αυτή την περίοδο.

Και όπως ισχύει σχεδόν σε όλα τα πράγματα που αφορούν την ομορφιά, το πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα προϊόν εξαρτάται από τη σύνθεσή του. Έτσι, ονειρευόμαστε μια κρέμα που θα κρατήσει την επιδερμίδα ενυδατωμένη όλη την ημέρα, παγιδεύοντας το νερό (χωρίς συνεχή επανεφαρμογή), θα απαλύνει και θα λειαίνει την όψη, θα την προστατεύει από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, θα προστατεύει το μικροβίωμα και θα ενισχύει το πλαίσιο φραγμού.

Παρόλο που ακούγεται σαν άπιαστο όνειρο, αναλύσαμε και παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται να αναζητήσεις στην καθημερινή σου κρέμα. Ακολουθώντας τα τρία παρακάτω βήματα, θα είσαι σίγουρη ότι η κρέμα που θα επιλέξεις παρέχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεσαι.

Ψάξε για μαλακτικά βούτυρα, βοτανικά έλαια και εκχυλίσματα

Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η λοσιόν σου χρειάζεται να έχει συστατικά που θα προσελκύσουν το νερό, θα περιποιηθούν την επιδερμίδα και θα παγιδεύσουν την ενυδάτωση δημιουργώντας ένα φράγμα. Ο πρωταρχικός σκοπός της, άλλωστε, είναι να ενυδατώνει το δέρμα. Επειδή όμως διαφορετικά συστατικά υποστηρίζουν το στόχο της ενυδάτωσης με μοναδικούς τρόπους, προτίμησε μια φόρμουλα που συνδυάζει τα παρακάτω.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα συστατικά δρουν ως υγραντικές ουσίες (όπως η αλόη και το υαλουρονικό οξύ), οι οποίες προσελκύουν και συγκρατούν το νερό. Αυτά είναι σημαντικά στις κρέμες, καθώς βοηθήσουν στη διατήρηση του νερού από το προϊόν στην επιδερμίδα. Αλλά οι υγραντικές ουσίες δεν είναι πάντα αρκετές. Γι’ αυτό και συχνά χρειάζονται τη βοήθεια μαλακτικών και αποφρακτικών συστατικών. Τα μαλακτικά συστατικά μαλακώνουν το δέρμα και προσδίδουν μια αίσθηση άνεσης. Κάποια από τα αγαπημένα μας μαλακτικά συστατικά είναι το έλαιο βρώμης, η βιταμίνη Ε και το βούτυρο καριτέ.

Απ’ την άλλη, τα αποφρακτικά συστατικά δρουν ως ασπίδα στην επιφάνεια του δέρματος, παγιδεύοντας την υγρασία εσωτερικά. Αυτά είναι συνήθως πιο παχύρρευστα συστατικά, όπως το έλαιο καρύδας.

Αντιοξειδωτικά και για το σώμα

Αν αναρωτιέσαι πόσα αντιοξειδωτικά είναι καλό να χρησιμοποιείς τακτικά, η απάντηση είναι όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο!

Όσο περισσότερο μπορείς να βοηθήσεις στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που προκαλούνται από το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, τόσο περισσότερο μπορείς να ενισχύσεις την υγεία των κυττάρων και του δέρματός σου. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα όριο στο πόσο μπορείς να προστατεύσεις το δέρμα του σώματός σου. Επιπλέον, ενώ η χρήση αντιοξειδωτικών συνηθίζεται στο πρόσωπο, πολλές από εμάς την αμελούμε στο σώμα. Αυτό, όμως, χρειάζεται να αλλάξει.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά για να διαλέξεις. Μπορείς να ξεκινήσεις από τα κλασικά -όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε- που είναι ευρέως αγαπητά από ειδικούς και skincare fans. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις πιο “φημισμένα” συστατικά που δεν είναι απαραίτητα νέα αλλά θεωρούνται hero ingredients. Κάποια παραδείγματα που πιθανά γνωρίζεις είναι το συνένζυμο Q10 και η νιασιναμίδη.

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις φυτικά εκχυλίσματα, όπως του πράσινου τσαγιού, του καρπουζιού, και το μήλου. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Συστατικά που στηρίζουν τον δερματικό φραγμό και το μικροβίωμα

Καθώς καταλαβαίνουμε καλύτερα τον δερματικό φραγμό και το δερματικό μικροβίωμα (και όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τα καταστρέφουμε), η καλύτερη υποστήριξή τους έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό, είναι καλό να αναζητήσεις συστατικά ειδικά για το δερματικό φραγμό και το μικροβίωμα.

Επειδή, όμως, δεν είναι όλα τα συστατικά εξίσου αποτελεσματικά, προτιμάμε τα μεταβιοτικά. Τα μεταβιοτικά είναι η πιο πρόσφατη, πιο προηγμένη εξέλιξη της βιοτικής φροντίδας του δέρματος, μετά τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Η ιδέα είναι ότι αντί να επαναφυτεύουμε τα βακτηριακά στελέχη (όπως στα προβιοτικά) ή να τροφοδοτούμε τα στελέχη που έχουμε φυσικά (πρεβιοτικά), τα μεταβιοτικά κάνουν τη δουλειά και προμηθεύουν το δέρμα με αυτά τα φυσικά υποπροϊόντα από την αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροφή παιδιών: Οι 3 τάσεις που επικροτούμε και οι 2 που καλύτερα να μείνουν στην προηγούμενη χρονιά

Knee-High Boots ή πώς να πατήσεις στιλιστικά στα πόδια σου

Πηγή: savoirville