Η 80’s έμπνευση για τα outfits του φετινού καλοκαιριού και φθινοπώρου (PICS)

Τη δεκαετία του ’80 η συντηρητική Πριγκίπισσα Diana δημιουργεί fashion ιστορία από τη Μ.Βρετανία, η Irene Cara τραγουδάει ‘What a feeling’ στη χορευτική σκηνή που αποθέωσε το κορμάκι και τα leg warmers και η ανέμελη Madonna κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης με ένα κούγκαρ στο ‘Who’s That Girl’. Τι τρελή δεκαετία…

Τα 80s θα είναι πάντα εδώ και θα μας εμπνέουν

Tα neon χρώματα, τα ψυχεδελικά patterns, οι αψεγάδιαστες περμανάντ και η υπερβολή στα αξεσουάρ ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επαναστατημένων 70s για να παραδώσουν αργότερα τη σκυτάλη στα πιο minimal 90s.

Το 1980 η Dolly Parton γράφει και τραγουδάει το θρυλικό ‘9 to 5’ στην ομώνυμη ταινία, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό των ανδρών και τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στον corporate κόσμο. Το 2017 η Vogue εμπνέεται από τις εργαζόμενες φεμινίστριες της ταινίας των 80s (Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton) για να κλείσει με ένα video ύμνο στην εργαζόμενη γυναίκα την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. H Sara Sampaio, η Kate Upton, η Joan Smalls, η Elsa Hosk, η Andreea Diaconu και ένας στρατός από supermodels χορεύουν στους ρυθμούς των 80s στα γραφεία της Condé Nast στο One World Trade Center και αποδίδουν φόρο τιμής στους exaggerated ώμους, τα cropped denim jackets και το power suiting συνδυασμένο με tube socks και sneakers.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα trends που μας χάρισαν τα 80s. Μαζί με τα γιγαντιαία scrunchies, τα colour blocked αντιανεμικά, τα Ray-Ban Wayfarers, τα πετροπλυμένα Levi’s 501, τα ‘California cool’ Vans αθλητικά και τους μεγάλους φιόγκους, εκείνους που κάθε party dress όφειλε να έχει στα 80s ενώ επέστρεψαν αυτούσιοι στο party dressing του 2021.

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της δεκαετίας που με τις εμφανίσεις και το στυλ τους σημάδεψαν το κόσμο της μόδας δημιουργώντας τάσεις που κατακλύζουν ακόμα και σήμερα το Instagram.

Cindy Crawford, 1989

Η Cindy Crawford ήταν το απόλυτο supermodel των 80s και 90s και η επιτομή του αμερικανικού casual στυλ. Η Αμερικανίδα καλλονή αλλά και το κορίτσι της διπλανής πόρτας που ξεδιψά στο τοπικό βενζινάδικο με μία παγωμένη Pepsi ντυμένη με καυτό τζιν σορτσάκι και λευκό tank τοπ. Σε αντίθεση με τα άλλα supermodels που υπερέβαλλαν στις εμφανίσεις τους, η Crawford ήταν ανεπιτήδευτη στο ντύσιμό της επιλέγοντας απλά και καθημερινά κομμάτια όπως Levi’s jeans, λευκά tees, δερμάτινες ζώνες και boyfriend πανωφόρια όπως το χαρακτηριστικό oversized δερμάτινο moto jacket.

Την αγαπάμε και για έναν ακόμη λόγο, γιατί οι εμφανίσεις της με τον Richard Gere ήταν το απόλυτο couple goal των 90s.

Molly Ringwald, 1987 

H Ringwald γύρισε 3 ταινίες τη δεκαετία του ’80 με τον σκηνοθέτη John Hughes που εκτίναξαν στα ύψη τη φήμη και των δύο και άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο. Ανάμεσά τους και το “The Breakfast Club”, η ταινία που περιγράφει τη σκληρή πορεία προς την ενηλικίωση μίας παρέας 5 εφήβων που αναγκάζονται να συνυπάρξουν ένα Σάββατο πρωί στα πλαίσια της κοινής τους τιμωρίας. H Ringwald ήταν το απόλυτο teen idol των 80s και το LBD με τα sequins που φόρεσε στα Oscars το 1987 θα είναι πάντα έμπνευση για το μικρό μαύρο φόρεμα.

Madonna, 1989

H Madonna κυριαρχεί στιλιστικά στα 80s για πολλούς λόγους. Με biker σορτς και oversized σακάκι αποδεικνύεται ότι η διάσημη τραγουδίστρια είχε φορέσει πολύ πιο νωρίς τα trends που λανσάρονται σήμερα στο Instagram. Σήμα κατατεθέν της εκτός των άλλων η δαντέλα, από τις ταινίες μέχρι τα video clips και τις δημόσιες εμφανίσεις της φρόντισε να την προωθήσει σε κάθε μορφή. Από τα διάσημα, κομμένα στα δάχτυλα, γάντια της στην ταινία ‘Desperately Seeking Susan’ (1985) μέχρι τα see-through τοπάκια και τα καλσόν, η Madonna έκανε τη δαντέλα να κυριαρχεί παντού στα 80s.

Brooke Shields, 1983

 

H Brooke Shields, η αιθέρια και αψεγάδιαστη ομορφιά του ‘The Blue Lagoon’ (1980) έρχεται από τα 80s για να γίνει η απόλυτη έμπνευση για το φετινό καλοκαίρι. Ανάλαφρες μπούκλες, ολόλευκο σύνολο με oversized blazer και ένα almost bra τοπ, η Shields φοράει το 1983 την απόλυτη τάση του 20-21, το bralette κάτω από το oversized σακάκι.

Joan Collins
 

 

Είναι η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της τάσης του power suit χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν το μοναδικό trend που λάνσαρε η ηθοποιός υποδυόμενη τον θρυλικό χαρακτήρα της Alexis Carrington Colby στην σειρά-ορόσημο των 80s- ‘Δυναστεία’. Η σειρά καθήλωσε στις οθόνες τους 60 εκατομμύρια θεατές στην Αμερική και φυσικά προβλήθηκε και στην Ελλάδα ενώ η Collins έμεινε αξέχαστη για τις υπερβολικές- μερικές φορές στα όρια του κιτς- εμφανίσεις της στη σειρά. Εμάς μας αρέσει γιατί φωνάζει χρώμα, 80s glam και femme fatale και τα outfit της έχουν το δικό τους λογαριασμό στο Instagram.

Tina Turner

 

Τα πόδια της Turner ήταν και είναι διάσημα τόσο που υπήρξε μοντέλο για μεγάλη εταιρία καλσόν ενώ τα αναδείκνυε τόσο με τα σέξι μίνι φορέματα όσο και με τα high waisted jeans που λάνσαραν οι μεγάλοι καλλιτέχνες στα 80s επαναστατώντας στην τάση των low-rise παντελονιών των 70s. Συμφωνούμε απόλυτα και περιμένουμε τα πρώτα κρύα του Σεπτέμβρη για να φορέσουμε πάλι το διαχρονικό trend που μεταφράστηκε με διαφορετικούς τρόπους από Αμερικάνες και Κεντροευρωπαίες αλλά παραμένει αξεπέραστο, high waisted denim και ένα logo T-shirt.

Sarah Jessica Parker, 1986

 

 

H Parker είναι ένας χαμαιλέοντας του στυλ, μέσα στα χρόνια έχει καταφέρει να αγκαλιάσει μοναδικά με τις εμφανίσεις της όλες τις δεκαετίες και τα 80s δεν θα έμεναν φυσικά εκτός. Το oversized σακάκι με τις ογκώδεις βάτες, το scrunchie, το κλασικό blue jean, τα chunky κραυγαλέα κοσμήματα, τα leg warmers και τα plimsolls, ο προάγγελος του σημερινού sneaker, είναι όλα στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δεκαετία του ’80 και κάνουν όλα comeback σήμερα. 

Διαβάστε Ακόμη

Πες ναι σε πρώτα ραντεβού με περπάτημα ή τρέξιμο

Η Camila Cabello ρίχνει μια δυνατή γροθιά στο body shaming μέσα από ένα ηχηρό μήνυμα

Πηγή: Savoirville