Beauty Routine: Ποια τα κατάλληλα βήματα περιποίησης της επιδερμίδας ανάλογα με την ηλικία σου

Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, κάτι το οποίο σημαίνει πως διαφοροποιούμαστε σε όλα τα επίπεδα. Από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και τον εσωτερικό μας κόσμο, μέχρι την επιδερμίδα και τον σωματότυπο μας. Για αυτόν τον λόγο, διατίθεται στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που σε περιμένει να την δοκιμάσεις, ανάλογα με τον δερματικό σου τύπο και τις ανάγκες που επιθυμείς να καλύψεις.

Ωστόσο, εσύ γνωρίζεις ποια είναι τα κατάλληλα skincare βήματα που οφείλεις να ακολουθήσεις βάσει της ηλικίας σου;

Η έφηβη

Αν ανήκεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχεις ιδιαίτερα δερματικά προβλήματα, τότε απλώς μην παραλείπεις ποτέ τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου με ένα προϊόν σε μορφή τζελ ή αφρού κάθε πρωί και βραδύ, ξεπλένοντας το με άφθονο νερό.

Παρόλα αυτά, αν έχεις ξηρό δέρμα, τότε χρειάζεται να λάβεις δραστικότερα μέτρα. Τα όπλα σου είναι ένα ήπιο καθαριστικό με υδρόφιλο λάδι, που στοχεύει στο να “κλειδώσει” την υγρασία ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς μια φορά την ημέρα, ενώ δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς να εφαρμόζεις την ενυδατική σου κρέμα.

Ωστόσο, αν δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω ομάδες και είσαι extra λιπαρή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Τα βήματα είναι απλά: Καθάρισε το πρόσωπο σου πολύ καλά δυο φορές την ημέρα, εφάρμοσε την ενυδατική σου, όπως και μια ειδική, τοπική κρέμα για να εξουδετερώσεις τα ενοχλητικά σπυράκια.

Για εσένα που είσαι άνω των 25

Μετά τα 25 χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου πως τα βήματα της skincare ρουτίνας σου αυξάνονται. Σαφέστατα είσαι πολύ νέα και ακόμα η επιδερμίδα σου είναι σφριγηλή, όμως οφείλεις να είσαι προνοητική, αφού το πρόσωπο σου δε θα βρίσκεται πάντα στην ίδια κατάσταση. Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, πως δεν πρέπει να προτιμάς αντιγηραντικά προϊόντα, αλλά μόνο εκείνα που φέρουν την ένδειξη 25+, ενώ όσον αφορά την αγωγή που ακολουθείς ή τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς δεν πρέπει να ξεχνάς πως οφείλεις να δίνεις χώρο και χρόνο στο δέρμα σου για να τα συνηθίσει και έπειτα να εξάγεις ένα βέβαιο συμπέρασμα για αυτά.

Ταυτόχρονα, πολύ βασικός είναι και ο ύπνος. Για αυτό, φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς, ενώ στην καθημερινότητα σου μην παραλείπεις την τακτική κατανάλωση νερού που ενυδατώνει τον οργανισμό και επιταχύνει τις μεταβολικές διεργασίες.

Τώρα τα skincare βήματα που πρέπει να ακολουθείς είναι: Πολύ καλό ντεμακιγιάζ και σχολαστικός καθαρισμός, τόνωση του δέρματος με ειδικές λοσιόν που δεν περιέχουν αλκοόλ, ώστε να μη δημιουργηθεί ξηρότητα, θρεπτικές ενυδατικές θεραπείες στον Δερματολόγο σου και χρήση προϊόντων που περιέχουν ορισμένες από τις βιταμίνες Α, Ε,Ρ και C λίγο πριν κοιμηθείς.

Για εσένα που είσαι άνω των 50

Μετά από 50 ολόκληρα χρόνια ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, το δέρμα σου δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και χρειάζεται παραπάνω φροντίδα. Έτσι, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πειθαρχήσεις σε συγκεκριμένους κανόνες.

Ειδικότερα, καθάρισε την επιδερμίδα σου με προϊόντα που περιέχουν ευεργετικά έλαια (πχ λάδι καρύδας) ή κεραμίδια που προστατεύουν την δερματική μεμβράνη.

Ακόμη, προσπάθησε να αγοράζεις αγαθά που περιέχουν κολλαγόνο, ενώ η ρετινόλη και τα οξέα πρέπει πάση θυσία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην κρέμα νυκτός σου. Παράλληλα, το υαλουρονικό οξύ, τα έλαια, τα πεπτίδια και η βιταμίνη C πρέπει οπωσδήποτε να πρωταγωνιστούν στην κρέμα ημέρας σου και η αντηλιακή σου να έχει υψηλό δείκτη προστασίας.

Τέλος, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου προτού ακολουθήσεις οποιαδήποτε θεραπεία ή δοκιμάσεις κάποιο νέο προϊόν, ώστε να μην προξενήσεις προβλήματα στην επιδερμίδα σου.

Επομένως, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα, ανάλογα με τις δερματικές μας ανάγκες και να πειθαρχήσουμε σε συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να παρατηρήσουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για οποιαδήποτε απορία συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.

Πηγή: savoirville.gr