Αφαίρεση στοματικού λίπους: Ένα ακόμα trend ή μια λύση για σμιλευμένα ζυγωματικά;

Αφαίρεση στοματικού λίπους: Ένα ακόμα trend ή μια λύση για σμιλευμένα ζυγωματικά;

Ένα post της Chrissy Teigen ήταν η αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η αισθητική επέμβαση αφαίρεσης στοματικού λίπους. Μια αισθητική επέμβαση που κατακλύζει το Hollywood αφού προσφέρει σμιλευμένα, καλοσχηματισμένα ζυγωματικά. Παρόλο που το αποτέλεσμα διαφέρει από πρόσωπο σε πρόσωπο, είναι σαν να έχεις τέλειο contouring σε μόνιμη βάση. Επίσης, αν και trend των ημερών, η επέμβαση αυτή δεν είναι καινούργια αλλά χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τι είναι και πώς λειτουργεί
Η επέμβαση επικεντρώνεται στα “λιπώδη μαξιλάρια”, μια διακριτική περιοχή ακριβώς κάτω από τα ζυγωματικά και πλευρικά του άνω χείλους. Αν και μικρή, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμφάνιση του σχήματος του προσώπου. Εκτός από το να γεμίζουν τα κενά των βαθιών ιστών, τα λιπώδη μαξιλάρια λειτουργούν σαν μαξιλάρι στα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και τον παρωτιδικό αδένα καθώς εισέρχεται στο στόμα. Παρόλο που το φυσικό μέγεθος των βουβωνικών λιποαποθηκών οφείλεται κυρίως στα γονίδια, το μέγεθός τους μπορεί να αλλάξει με αλλαγές στο βάρος. Έτσι, αν αδυνατίσεις μπορεί να φαίνονται πιο έντονα ενώ αν πάρεις βάρος, μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή. Πρακτικά, η διαδικασία αυτή θα κάνει τις γωνίες του προσώπου εντονότερες, ειδικά σε όσες έχουν πιο γεμάτο, στρογγυλό πρόσωπο ή πιο στρογγυλά μάγουλα. Είναι ιδανική για όσες θέλουν ένα πιο ισορροπημένο σχήμα προσώπου.

Η διαδικασία της επέμβασης
Είναι μια εύκολη επέμβαση που πρέπει να γίνεται από έναν πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό. Χρειάζεται αναισθησία αλλά διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, και δεν απαιτείται προετοιμασία. Φυσικά, χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για το αν είναι η κατάλληλη επιλογή για εσένα. Συχνά προτιμάται από γυναίκες που έχουν μείνει ευχαριστημένες από fillers στα μάγουλα και επιθυμούν ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Είσαι καλή υποψήφια είναι κάποια αν έχεις ένα σχήμα στο πρόσωπο όπου το λίπος του βυκανήτη μυ έχει μια προεξοχή. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχεις καλή υγεία και σταθερό βάρος. Επίσης, η αφαίρεση λίπους του βυκανήτη μυ συνήθως δεν συνιστάται για όσους είναι άνω των 50 ετών, καθώς το λίπος στην περιοχή μειώνεται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι δεν υπάρχουν ορατές ουλές, καθώς η τομή γίνεται μέσα στο στόμα. Όμως, το πρόσωπο θα είναι πρησμένο για περίπου πέντε ημέρες μετά και θα έχεις μερικά ράμματα στο στόμα. Έτσι, θα πρέπει να ξεπλένεις το στόμα με ένα υπεροξειδικό διάλειμμα και να είσαι λίγο πιο προσεκτική με το τι τρώς. Από αυτή την άποψη θυμίζει αρκετά μια οδοντιατρική επέμβαση.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής
Η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται και μειώνεται η δημοτικότητα της με τα χρόνια. Ήταν πολύ μεγάλο trend τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όπου τα σμιλευμένα ζυγωματικά ήταν πολύ της μόδας. Σήμερα, έχει ξαναγίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα, η δημοτικότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φίλτρα των selfies που είναι σχεδιασμένα για να δείχνουν τις γωνίες του προσώπου πιο έντονες. Επιπλέον, με την αυξημένη ευελιξία στην τηλεργασία, βλέπουμε τον εαυτό μας περισσότερο στις κλήσεις Zoom και έχουμε περισσότερο χρόνο να εξετάσουμε πιο εξονυχιστικά το πρόσωπο μας. Παράλληλα, η ανάρρωση είναι πιο διακριτική λόγω της καθημερινής χρήσης μάσκας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της
Αρχικά, ούσα μια πλαστική επέμβαση έχει το ρίσκο του μη επιθυμητού αποτελέσματος. Παρόλο που πολλές γυναίκες έχουν μείνει ευχαριστημένες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνει το πρόσωπο σου να δείχνει πιο αδύνατο και όχι όπως το ονειρευόσουν. Επιπλέον, κάποιοι ακόμα πιθανά ρίσκα, που είναι καλό να γνωρίζεις είναι τα εξής:

 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Αρνητικές αντιδράσεις στην αναισθησία
 • Αιμάτωμα
 • Ορόμα (συσσώρευση υγρών)
 • Βλάβη των σιελογόνων αδένων
 • Βλάβη του προσωπικού νεύρου
 • Θρόμβωση βαθιάς φλέβας
 • Καρδιακές ή πνευμονικές παρενέργειες
 • Υπερβολική αφαίρεση λίπους
 • Ασυμμετρία προσώπου

Συμπερασματικά, αν ενδιαφέρεσαι για κάποια επέμβαση που θα κάνει τα ζυγωματικά σου να φαίνεται πιο έντονα και σμιλευμένα, τότε μπορείς να συζητήσεις με έναν ειδικό αν η αφαίρεση στοματικού λίπους είναι μία λύση για σένα. Όπως και σε κάθε άλλη πλαστική επέμβαση, συμβουλεύσου έναν καταξιωμένο πλαστικό που εμπιστεύεσαι και έχετε κοινή αισθητική, για να βγει το αποτέλεσμα που θες.
 

Διαβάστε ακόμη: 

Είναι ΟΚ να «ρίξεις τους ρυθμούς» σου τα Χριστούγεννα, και δεν χρειάζεται να απολογηθείς για αυτό

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το αζελαϊκό οξύ

Πηγή: Savoir Ville