Κλείσιμο

Ζερεφός: «Θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες»

Ναντίν Χαρδαλιά

Δραματικές προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα έκανε ο Επίτιμος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ζερεφός.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στους καύσωνες που πλήττουν πια τις χώρες της Ευρώπης  και  τόνισε ότι «Παλαιότερα είχαμε 2 καύσωνες κάθε 30 χρόνια, τώρα έχουμε 15 καύσωνες, δηλαδή έναν, χρόνο παρά χρόνο. Οι προβλέψεις από μοντέλα κλιματικά δείχνουν ότι θα έχουμε κάθε χρόνο έναν μεγάλο καύσωνα αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς μέτρα».

Η φύση δεν χαμογελάει αλλά εκδικείται είπε ο κ. Ζερεφός, προσθέτοντας πως θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, όταν συνηθίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη συνέχεια είπε ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα που θα περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τότε το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής θα είναι 700 δισεκ. ευρώ συσσωρευτικά στο τέλος του αιώνα.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση διεθνούς ένωσης  ασφαλιστικών εταιριών, δόθηκαν οι αριθμοί: το 1950 ήταν 10 δισεκ. δολάρια το κόστος κλιματικών αλλαγών. Σήμερα, είναι στα 1.000 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 100 φορές περισσότερο σε 60 χρόνια. 

Ο κ. Ζερεφός, προσέθεσε σχετικά με τον αγροτικό τομέα πως, από τα 700 δισεκ., η μεγαλύτερη ζημιά πάει στον αγροτικό τομέα, άρα θα αυξήσουμε το χρέος επιδρώντας πάνω του. 

Ο τουρισμός δεν θα πληγεί τόσο γιατί συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, μετακινούνται οι εποχές υπέρ της χώρας μας σημαντικότατα, το δε Αιγαίο απέναντι σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς υπερτερεί. Συνεπώς παραμένει ιδανικός προορισμός μέχρι 2050.

Όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα, ο κ. Ζερεφός δήλωσε πως έχουμε μπροστά μας αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς οι τάσεις είναι πολύ έντονες  παγκοσμίως. «Τα φαινόμενα στην Ελλάδα απλώς μας αφύπνισαν λίγο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, όταν συνηθίσουμε τα ακραία.»
 

Πηγή: skai.gr