Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε βρετανική κυβέρνηση: Προσαρμοζόμαστε στην κλιματική αλλαγή ή πεθαίνουμε

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Αγγλία θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες, αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας και μεγαλύτερες πιέσεις στους υδάτινους πόρους λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί σε έκθεσή της προς τη βρετανική κυβέρνηση η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας.

Ενόψει της μεγάλης κλιματικής συνόδου COP26 στη Γλασκώβη, η κρατική υπηρεσία προειδοποιεί ότι η προσαρμογή στις ήδη αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εξίσου σημαντική με τις δράσεις για μείωση της εκπομπής ρύπων και συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Έμμα Χάουαρντ Μπόιντ, η επιλογή που αντιμετωπίζει η χώρα είναι «προσαρμοζόμαστε ή πεθαίνουμε», με την ίδια να προειδοποιεί ότι φονικές πλημμύρες σαν αυτές στη Γερμανία πρόσφατα θα πλήξουν και την Αγγλία χωρίς μέτρα προσαρμογής.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφέρει ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους πάντες από το αυξημένο ρίσκο πλημμύρας και ότι τα παραδοσιακά αντιπλημμυρικά έργα δε θα αποτρέψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και τη διάβρωση των ακτών.

Η έκθεση τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει την πίεση στους υδάτινους πόρους της Αγγλίας, που ήδη πλήττονται από μόλυνση και αυξημένη ζήτηση, πίεση στην οποία θα συμβάλει και η αύξηση του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς περαιτέρω μέτρα μεταξύ του 2025 και του 2050 θα χρειάζονται πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα περισσότερα από σήμερα για να επαρκούν τα αποθέματα.

Με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, δηλαδή μικρότερη αύξηση από αυτήν που απειλεί τη Γη με τα τωρινά δεδομένα, η ποσότητα βροχής στην Αγγλία έως το 2050 θα αυξηθεί κατά περίπου 6% το χειμώνα και θα μειωθεί κατά 15% το καλοκαίρι.

Η στάθμη των υδάτων στο Λονδίνο υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 23 με 29 εκατοστά έως το 2050 και κατά 45 εκατοστά έως το 2080 ή ακόμα και κατά 78 εκατοστά αν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πλησιάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: skai.gr