Κλείσιμο

Χατζηδάκης προς Τουρκία: Εγκαταλείψτε τον αναθεωρητισμό - Είμαστε στον 21ο αιώνα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα, που όπως την «κάρφωσε» βρίσκονται σε  δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο και τον 21ο αιώνα, απηύθυνε από τη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό  EastMed, ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Αν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός αυτή η συμφωνία, προφανώς είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα.  Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, προχωράμε μπροστά σε μια συνεργασία νομιμότητα και ειρήνης. Και καλό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα, που είναι σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο και δεν έχει καμία σχέση με τον 21ο αιώνα», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμηνύοντας, ότι οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τον αγωγό με κάθε τρόπο.

Αιχμηρός ως προς την κυβερνητική εξωτερική πολιτική εμφανίστηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς τη «αναποτελεσματική» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

«Όταν αμυντικά και κατόπιν εορτής προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις πιέσεις και τις κινήσεις των άλλων, χάνουμε  σε διπλωματικό κεφάλαιο και αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική «παρατηρητή» απέδωσε στην κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, απαιτώντας να γίνει πιο ξεκάθαρη και εκτιμώντας ότι η προκλητικότητα θα ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα λόγω της διπλής ήττας Ερντογάν σε Έβρο και Συρία σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας του.

«Η κατάσταση έχει να παρουσιάσει έναν Ερντογάν θιγμένο, που ψάχνεται για τη δημιουργία επεισοδίου ή και σύγκρουσης.  Το 2020 θα μας απασχολεί και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε επειδή το κύριο πρόβλημα τώρα έχει υγειονομική υφή. Η καταγραφή των προβλημάτων και η διεξοδική ανάλυσή τους δεν συνιστά κυβερνητική πολιτική. Στο ζήτημα αυτό μία ξεκάθαρη κυβερνητική πολιτική είναι αναγκαία», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Την άποψη ότι ο αγωγός EastMed, ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Θανάσης Παφίλης, ενώ να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ, κάλεσε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τον EastMed, την οποία υπερψηφίζουν εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ο κ. Χατζηδάκης, τη χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας», επισημαίνοντας πως ενισχύει τη χώρα ενεργειακά, γεωστρατηγικά και διεθνοπολιτικά, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποφέρει μεγάλες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο ανταγωνισμό για το φυσικό αέριο.  

Ο ίδιος εμφανίστηκε και εξαιρετικά αισιόδοξος ότι εντέλει η Ιταλία θα συνυπογράψει τη συμφωνία.    

H συμφωνία κυρώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση υπερψήφισαν τη συμφωνία, ενώ το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ25 την καταψήφισαν.
 

Πηγή: skai.gr