Χάνεται το κλιματιστικό του πλανήτη

Χάνεται το κλιματιστικό του πλανήτη
Οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλώνουν ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στοιχείων για τα Χιόνια και τους Πάγους, που εδρεύει στο Κολοράντο.

Αναφέρουν πως η τάση είναι να συνεχιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι αυτή την εβδομάδα το λιώσιμο των πάγων έγινε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί έως τώρα. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαμε το 2005, κάτι που προκαλεί κατάπληξη", δήλωσε ο ερευνητής Ουόλτ Μάγιερ.

Η θάλασσα παγώνει και λιώνει ανά εποχή στον αρκτικό κύκλο, αλλά ουδέποτε το επίπεδο των πάγων είχε υποχωρήσει τόσο πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου.

Σε σύγκριση με το 2005, που ήταν το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ για το επίπεδο των παγετώνων, αυτή τη χρονιά οι πάγοι έχουν υποχωρήσει κατά ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρόκειται για έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική έχει υπερδιπλασιαστεί αυτή τη χρονιά σε σχέση με το διάστημα 2002- 2005.

Το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, όπως συμβαίνει από το λιώσιμο των παγετώνων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, αλλά χωρίς το λαμπρό λευκό χρώμα των πάγων, που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, η Γη χάνει αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "κλιματιστικό" του πλανήτη.
Πηγή: skai.gr