Τρόμος στην Αυστραλία: Ευθανασία σε κροκόδειλους -Εξετάζουν εάν έχουν κατασπαράξει ανθρώπους

Συναγερμό έχουν σημάνει οι κροκόδειλοι στο βόρειο Κουίσλαντ της Αυστραλίας με τις αρχές να κάνουν ευθανασία σε ερπετά που μπορεί να έχουν στο στομάχι τους ανθρώπινα λείψανα μετά την εξαφάνιση ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι αρχές υπέβαλαν σε ευθανασία έναν δεύτερο κροκόδειλο προκειμένου να διερευνήσουν εάν είχε κατασπαράξει ένα 69χρονο ψαρά η τύχη του οποίου αγνοείται τα τελευταία 24ωρα.

«Το ερπετό, μήκους περίπου 3 μέτρων, υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε ευθανασία από αξιωματικούς του Τμήματος Περιβάλλοντος και Επιστημών κοντά στο νησί Χιντσιμπρουκ», όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το Σάββατο, οι αρχές εντόπισαν ανθρώπινα λείψανα σ' έναν άλλον κροκόδειλο, μήκους 4 μέτρων, που αιχμαλώτισαν το Σάββατο στην περιοχή «Gayundah Creek», κοντά στο σημείο όπου ο άντρας εξαφανίστηκε.

Εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το δεύτερο ζώο περιέχει ανθρώπινα υπολείμματα είναι σε εξέλιξη, ανέφερε η αστυνομία τη Δευτέρα.

«Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί και οι πληροφορίες θα παρασχεθούν στον ιατροδικαστή», δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής Andrew Cowie.

Ο άντρας πήγε για ψάρεμα στις 15:00 την Πέμπτη και έπρεπε να επιστρέψει μέσα σε μια ώρα, αλλά έκτοτε αγνοείται. Οι αξιωματικοί βρήκαν το αναποδογυρισμένο σκάφος του περίπου 2.30 π.μ. την Παρασκευή με ζημιές που υποδηλώνουν επίθεση κροκοδείλου.

Οι ερευνητές βρήκαν ανθρώπινα λείψανα στον κολπίσκο πριν βρουν τον πρώτο κροκόδειλο.

Ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Annastacia Palaszczuk, δήλωσε ότι ο θάνατος του άνδρα ήταν συγκλονιστικός.

«Είναι μια απόλυτη τραγωδία, τι συνέβη σε αυτόν τον άντρα και θα ήθελα να πω τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του - απολύτως φρικτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Είναι η τρίτη επίθεση κροκοδείλου στο Κουίνσλαντ αυτόν τον μήνα με δύο κολυμβητές στο Cairns και το Weipa να έχουν επιβιώσει. Τα εμπλεκόμενα ζώα είτε σκοτώθηκαν είτε μετεγκαταστάθηκαν σε μια φάρμα κροκοδείλων

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του κράτους, David Crisafulli, δήλωσε ότι κατανοεί τους κινδύνους των κροκοδείλων στις πλωτές οδούς του Κουίνσλαντ και τη σημασία των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης.

Ωστόσο, είπε ότι το τμήμα είχε καθυστερήσει στην απομάκρυνση των προβληματικών ζώων.

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής Μπομπ Κάτερ είπε ότι το σχέδιο διαχείρισης κροκοδείλων του κράτους είχε κοστίσει μια ανθρώπινη ζωή και έθεσε σε κίνδυνο άλλους. Το Αυστραλιανό Κόμμα του Κάτερ θέλει τα ερπετά να αφαιρεθούν από κατοικημένες τοποθεσίες.

Ο Palaszczuk είπε ότι το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης κροκοδείλων της κυβέρνησης ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχουν τα ζώα. «Οι ντόπιοι γνωρίζουν, αλλά νομίζω ότι αν υπάρχουν παρατηρήσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υπόλοιπη κοινότητα γνωρίζει πού βρίσκονται», είπε.

Πηγή: Guardian